Nederland leeft steeds gezonder en er zijn dan ook tal van lekkere recepten te vinden. Gezond en lekker gaan namelijk goed samen! Wees creatief en verwerk diverse gezonde ingrediënten in je gerechten. Wij hebben alvast 3 heerlijke recepten voor je op een rijtje gezet. Probeer ze uit en geniet!
1. Gezonde pizza
Ja, dat lees je goed! Een pizza kan ook zeer zeker gezond zijn. Een pizza zelf maken door het gebruik van vers deeg is stap 1. Tegenwoordig heb je naast regulier pizzadeeg ook groentebodems om een gezonde pizza te kunnen creëren. Vervolgens ga je de pizza beleggen met diverse lekkere (en gezonde) toppings. Een voorbeeldrecept: pizza met buffelmozzarella en gele tomaatjes. Beleg het pizzadeeg met tomatensaus, in stukjes gescheurde buffelmozzarella en gehalveerde tomaatjes. Naast gele tomaatjes kun je ook heerlijke rode tomaatjes gebruiken, de combinatie van zoete tomaatjes en buffelmozzarella is erg lekker! Vervolgens maak je de pizza af door het strooien met wat gedroogde oregano, een paar blaadjes basilicum (nadat de pizza uit de oven is) en wat olijfolie. Binnen 15 minuten zal de pizza klaar zijn in een oven op 200°C. Andere recepten zijn ook in een gezondere variant te maken zoals het zelf maken van een loempia bijvoorbeeld.
2. Speltpasta met boerenkoolpesto
Pasta is altijd lekker, zeker als de herfst weer aanbreekt. Men krijgt meer trek en een bord pasta is dan haast niet weg te denken. Een gezonde variant van pasta kun je maken door het gebruik van volkorenpasta of speltpasta. In dit voorbeeldrecept maken we gebruik van speltpasta. Daarnaast kan pesto vervangen worden door een gezondere -en zelfgemaakte variant. Voor de boerenkoolpesto heb je nodig: 100 gram verse boerenkool, 2 tenen knoflook, 120 ml olijfolie, zeezout, 50 gram pijnboompitten en pecorino romano kaas, 2 el citroensap. Maak gebruik van een vijzel en maak de boerenkool, knoflook en pijnboompitten fijn. Vervolgens roer je de olijfolie en het citroensap erdoorheen, top het af met geraspte kaas en voeg naar smaak wat zout toe. Vervolgens kun je ervoor kiezen om wat ui, champignons of tomaatjes door de pasta te husselen en het recept is klaar!
3. Zalm bowl
De bowls zijn als het ware uit de grond opgerukt en hebben veel populariteit verkregen in korte tijd. Voor een heerlijke gezonde zalm bowl (voor 1 persoon) heb je nodig: 1 stuk zalm (circa 150 gram), een wortel, 50 gram noedels, halve limoen, handje taugé, halve komkommer, ketjap, sesam, koriander, 90 gram mango en zout/peper. Je begint met het marineren van deze zalm met het sap van de limoen en toevoeging van wat zout en peper. Vervolgens bereid je noedels en meng je het met een scheutje ketjap. Er zijn diverse snijapparaten om groente en fruit te snijden in diverse vormen. Zo kan je het gebruiken bij het snijden van de komkommer en wortel, in linten (dit kan ook met een kaasschaaf). De mango snijd je tot kleine blokjes, waarna je de zalm kort rosé bakt in een grillpan. Vervolgens leg je alle losse ingrediënten op een bord, of nog leuker in een kom om een gezonde bowl te creëren. Begin met de noedels, plaats daarop de zalm en plaats de groente eromheen.
Er zijn veel gezonde recepten en/of gezonde varianten op oude recepten. Zo kun je ook een gezondere variant van de stamppot maken en zelfs voor de kapsalon bestaan er gezondere opties. Bedenk een recept dat jij lekker vind en kijk eens of je enkele ingrediënten kunt vervangen voor gezondere opties…kook ze!