Een bril verbetert je zicht. Maar ook voeding kan een positief effect op de gezondheid van je ogen hebben.
Broccoli
Broccoli bevat de stoffen luteïne en zeaxanthine, deze helpen staar voorkomen. Luteïne stimuleert ook de aanmaak van pigmenten die helpen om UV-stralen te blokkeren. De antioxidanten beschermen je ogen tegen schade van de zon. Naast broccoli zitten er ook veel antioxidanten in blauwe bessen, zoete aardappel, wortel, gele paprika, eigeel en pompoen.
Broccoli bevat ook zink en vitamine C en E. Deze helpen de kans op leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD, netvliesveroudering) te verkleinen.
Amandelen
Amandelen zijn rijk aan vitamine E. Volgens onderzoeken blijkt vitamine E het risico op leeftijdsgebonden staar te verlagen. Vitamine E is een in vet oplosbare vitamine die oxidatie van vetzuren tegengaat. Aangezien onze ogen bijzonder rijk zijn aan meervoudig onverzadigde vetzuren die gevoelig zijn voor oxidatie, kan deze vitamine onze ogen conserveren.
O.a. tarwekiemen, zonnebloempitten en pindakaas zijn ook rijk aan vitamine E.
Vis
Vette vis is rijk aan omega-3, een meervoudig onverzadigd vetzuur. Zalm, tonijn en makreel springen er bovenuit als het gaat om voeding die rijk is aan deze vetzuren.
Een dieet met weinig omega-3 wordt in verband gebracht met oogziekten en leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD, netvliesveroudering). Droge ogen, een aandoening waarbij het aanmaken van traanvocht wordt aangetast, wordt ook in verband gebracht met een tekort aan omega-3.
Men vermoedt dat deze vetzuren ook een belangrijke rol spelen bij de ontwikkeling van het zicht bij baby’s en kinderen.
Wortel
Worteltjes zitten boordevol bètacaroteen. Dit is een voorloper van vitamine A, een onmisbare vitamine. Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Deze naam verwijst direct naar het deel van het oog waar deze vitamine invloed op heeft: de retina, oftewel het netvlies. Het netvlies van het oog bevat cellen die zelfs met flauw licht een zwart-witbeeld tot stand kunnen brengen. Zonder retinol zouden we geen onderscheid kunnen maken tussen het contrast van licht en donker. Mensen met een chronisch gebrek aan vitamine A hebben kans op nachtblindheid.
Naast wortelen komt vitamine A ook voor in o.a. spinazie, kool en sommige slasoorten.