Overgewicht is een van de grootste oorzaken van ziektes in de moderne wereld. Vooral in het westen eten mensen steeds meer en minder gezond. Langdurig overgewicht kan lijden tot hart- en vaatziekten en zelfs tot Diabetes. Dat is natuurlijk niet de bedoeling, daarom is het goed om te weten waar je op moet letten. Om het wat duidelijker te maken waar overgewicht vandaag komt, hebben we hier een aantal oorzaken op een rijtje gezet.
Ongezonde of een teveel aan voeding
De belangrijkste van allemaal; je voeding. Als de hoeveelheid energie die je lichaam dagelijks binnenkrijgt structureel te veel is, wordt een deel hiervan omgezet in vet. Dit vet slaat zich overal op je lichaam op, waardoor je ‘dik’ wordt en overgewicht krijgt. Alle energiewaardes van voeding worden uitgedrukt in kilocalorieën (kcal). Je lichaam heeft een bepaald aantal kcal per dag nodig, wat afhankelijk is van je geslacht, leeftijd en beweging. Je lichaam vertelt je met een hongergevoel wanneer je te weinig energie binnenkrijgt, maar bij een teveel gebeurt dit niet. Daarom is bepaalde voeding, vooral suikerhoudende voeding, ook zo verraderlijk. Van frisdrank en snoep raak je niet zo snel ‘vol’, maar je krijgt wel bakken energie binnen. Het hongergevoel blijft komen omdat je maag niet gevuld wordt, maar alle suikers worden wel omgezet in vet.
Lees ook: 5 tips om gezond te ontbijten!
Te weinig beweging
Dit gaat eigenlijk hand in hand met de voorgaande oorzaak. Als je te weinig beweegt, verbruikt je lichaam minder energie. De energie die niet wordt verbrand, wordt omgezet in vet. Daarom moeten mensen die overgewicht hebben ook veel sporten. Overigens moet zo’n trainingsschema niet alleen bestaan uit cardio-oefeningen. Met krachttraining ontwikkel je spieren, en spieren verbranden in rust veel energie.
Hyperinsulinemie
Deze aandoening is een voorstadium van Diabetes 2. Als je hieraan lijdt, reageert je lichaam niet meer op het signaal dat insuline moet afgeven. Hierdoor kan er minder goed met suiker in je lichaam worden omgegaan, waardoor je vaker honger hebt. Ook is je stofwisseling niet meer voldoende, waardoor je snel aan zal komen.
Lees ook: 5 manieren om minder koolhydraten te nuttigen!
Hormonale stoornissen
Je hormonen zijn erg belangrijk voor je stofwisseling en voor je vetverbranding. De langzame afname van oestrogeen bij vrouwen en van testosteron bij mannen zorgt voor een minder snelle energieverbranding in rust, en bovendien voor een toename van buikvet. Deze hormonale veranderingen vinden plaats in de menopauze bij vrouwen en de andropauze voor mannen. Door deze veranderingen neemt ook het risico op hyperinsulinemie toe.
Verminderde werken van de schildklier
Ook je schildklier is belangrijk bij overgewicht. Als je schildklier trager werkt dan normaal, zal de stofwisseling ook minder snel gaan. Doordat je eten minder effectief en snel wordt omgezet in energie, zal een groter deel hiervan worden opgeslagen als vet.
Een tekort aan slaap
Als je te weinig slaapt, voel je je in het algemeen minder fit. Hierdoor heb je minder zin om te bewegen, en dit gaat vaak ook hand in hand met een verlangen naar ongezond eten. Daarom is je nachtrust erg belangrijk. Ook de doodeenvoudige reden dat je meer eet als je wakker bent dan wanneer je slaapt speelt natuurlijk mee.
Heb jij weleens last van overgewicht gehad? Laat het ons weten in de comments hieronder!