In de afgelopen jaren is er meer aandacht voor gezonde voeding dan ooit. Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders anno 2019 iets gezonder eten dan voorheen, maar dat belangrijke adviezen nog steeds vaak worden genegeerd. Vooral mensen die houden van een lekkere snack uit de frituur op zijn tijd, wisten in eerste instantie niet goed hoe ze lekker én gezond konden eten. Tot de komst van de airfryer, dat al gauw werd bestempeld als hét gezonde alternatief van frituren. Maar wat is de airfryer precies en hoe gezond is koken, bakken of grillen met zo’n apparaat? In dit artikel hebben we de voordelen en nadelen van de airfryer voor je op een rij gezet.
Wat is een airfryer?
Een airfryer is een heteluchtfriteuse waarmee je eten met weinig of helemaal zonder olie klaar kunt maken. Je kunt een airfryer vergelijken met een gewone friteuse, behalve dat er dus geen gebruik wordt gemaakt van extra vet of olie. Hierdoor bevat het eten dat je met een airfryer klaarmaakt tot maar liefst 80% minder vet! Op die manier is het voor velen toch iets aantrekkelijker om een keer een bord friet klaar te maken. Er zijn verschillende soorten airfryers te koop, maar met alle varianten kun je bakken, grillen, frituren en braden. Dat geldt voor verschillende soorten maaltijden en producten: zo maak je er verse friet in klaar en kun je het gebruiken voor het bereiden van groente, vleesgerechten, zoete maaltijden en meer.
Voordelen van een airfryer
Vandaag de dag zijn we druk met van alles en nog wat en schiet gezond eten er nog wel eens bij in. Dat komt vaak omdat het klaarmaken van een gezonde maaltijd tijd kost. Met een airfryer is dat niet het geval: je hoeft slechts het apparaat in te stellen op het gewenste programma en de rest gaat vanzelf. Een oven moet je bijvoorbeeld voorverwarmen, een airfryer niet. Dat is een van de grote voordelen van een airfryer, maar uiteraard is er nog meer:
- Je eten bereiden met een airfryer is gezonder dan met een frituurpan
- Een airfryer is gemakkelijk schoon te maken: de uitneembare onderdelen kunnen meestal gewoon in de vaatwasser
- Je huis gaat niet stinken van een airfryer in tegenstelling tot bij een gewone friteuse
- Veel etenswaren worden meer knapperig uit een airfryer
- Omdat je bij een airfryer geen vet gebruikt is het apparaat veiliger dan een frituurpan
- Er zijn verschillende formaten airfryers te koop: voor zowel wanneer je met zijn tweetjes bent als wanneer je eten wilt klaarmaken voor een heel gezin
- Je kunt heel veel klaarmaken in een airfryer. Wat dacht je van gezonde tussendoortjes zoals lekkere groentechips?
Nadelen van een airfryer
Net als bij andere nieuwe technologische ontwikkelingen komen er bij de airfryer enkele nadelen kijken. Een airfryer is immers niet heel gezond wanneer je het apparaat alleen maar gebruikt om frituursnacks in klaar te maken. Je moet dus ook je eigen eetpatroon een beetje aanpassen wanneer je gezonder wilt eten. Andere nadelen van de airfryer zijn onder andere:
- Frituren duurt in verhouding langer dan wanneer je een frituurpan gebruikt. Je moet dus iets langer wachten op je eten
- Je hebt weer een nieuw apparaat in je keuken staan. Check dus altijd van tevoren of je wel plek hebt
- Airfryers zijn vaak duurder dan een gewone frituurpan
- Door het grote aanbod weet je niet wat je moet kiezen.
Kortom: wanneer je twijfelt over het kopen van een airfryer zijn er meer voordelen dan nadelen te vinden. Toch moet je voor jezelf goed bepalen of je een airfryer vaak gaat gebruiken en in hoeverre je écht gezonder wilt eten. Pas dan is het aan te raden om je te verdiepen in het aanschaffen van een airfryer.