Nederland telt honderdduizenden diabetici. En dit aantal groeit. Naar schatting staat het aantal binnen een aantal jaar op een miljoen. Diabetes komt eigenlijk in 2 vormen. Type 1 en type 2. Bij type 1 diabetes maak het lichaam helemaal geen insuline aan, de patiënt moet zelf insuline spuiten. En dit meerdere keren per dag. Bij type 2 diabetes maakt het lichaam nog wel insuline aan maar moet er bij worden gespoten. Bij type 2 diabetes kan het aanpassen van voeding helpen, bij type 1 niet.
Type 2 diabetes komt ongeveer 10 keer zo vaak voor als type 1 diabetes. Vrijwel alle patiënten met diabetes type 2 meten, monitoren en behandelen zelf. Met allerlei diabeteshulpmiddelen kan zelf bloed worden geprikt, getest, gemonitord en insuline toegediend worden. Uiteraard kan aan de hand van metingen ook voeding worden aangepast. Het meten gebeurt altijd met een glucosemeter.
Bloedglucose
Diabetici meten hun bloedglucose. Het bloedsuikergehalte is de hoeveelheid glucose die in het bloed zit op een bepaald moment. Het lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Deze bloedsuiker gaat het hele lichaam door en geeft cellen energie. Bloedglucose is van levensbelang! Het lichaam houdt bloedglucose in evenwicht. Maar bij diabetici ontbreekt dit evenwicht. Het bloedsuikergehalte is dan te hoog en dit moet verlaagd worden. Dit gebeurt door te behandelen.
Meten
Bloedsuiker wordt gemeten met een glucosemeter. En dit doen veel diabetici zelf. In het begin kan een arts de meting uitvoeren maar naarmate iemand meer bedreven raakt stapt vrijwel iedereen over op zelfmeting. De regie bij de patiënt dus. Dit werkt op de lange termijn positief. Niet alleen meten mensen eerder, ook worden kosten beheersbaarder.
Lees ook: Checklist om een goede bloeddruk te behouden
Het meten gebeurt door bloed af te nemen en dit te druppelen op een teststrips. Dat bloed afnemen gaat met een vingerprikje. Met een lancet en een prikpen vaak. In een druppel bloed wordt gemeten wat de bloedsuiker is op dat moment. De teststrip met de druppel bloed erop gaat in de glucosemeter en de meter geeft binnen enkele seconden resultaat. Het resultaat is een waarde in de meeteenheid mmol/l.
Goede glucosemeter
Een glucosemeter is goed als ie betrouwbaar resultaat toont. Tegenwoordig voldoen meters aan de ISO norm. Oude meters (van voor 2017) voldoen hier vaak niet aan. Er kan in dat geval een forse afwijking zijn ten opzichte van laboratoriumonderzoek om bloedglucose te bepalen. De nieuwe meters die voldoen aan de ISO norm zijn betrouwbaar.
Maar er zijn meer zaken waarop gelet dient te worden. Denk aan maaltijdmarketing, geheugenfunctie en exportmogelijkheden. Ook glucosemeters worden steeds slimmer en zijn met smartphones te koppelen. Op deze manier wordt monitoren makkelijker.
Maar een glucosemeter moet ook handzaam zijn. Een helder display met grote knoppen, zeker voor mensen met verminderde motoriek.
De keuze is aan de gebruiker zelf. Veel verzekeraars kennen een vrije keuze en vergoeden wat gekozen wordt. Weet dat een glucosemeter een bepaald type teststrips en vaak ook een bepaald type lancet nodig heeft. Bij de keuze voor een meter hoort dus indirect ook de keuze voor een teststrip. Maar dan wordt zelf meten een makkie!