We love de zoete aardappel. Wist je dat de zoete aardappel gezonder is dan een gewone aardappel, omdat de zoete aardappel minder effect heeft op de bloedsuikerspiegel? De zoete variant zit ook vol met provitamine A. Een goede keuze om vanavond voor een zoete aardappel te gaan dus! Wij zetten de lekkerste basisrecepten voor je op een rijtje.
Zoete aardappel uit de pan
Je kunt zoete aardappel prima bakken in een gewone koekenpan. Dit is de makkelijkste manier om zoete aardappel te bereiden. Dit heb je nodig:
- 150 gram zoete aardappel per persoon
- een scheutje olijfolie
- paprikapoeder
- eventueel een uitje
Snijd de zoete aardappel in blokjes van ongeveer een centimeter groot. Doe een scheutje olijfolie in de pan en bak de zoete aardappelblokjes op middelmatig vuur totdat ze een goudbruin zijn. Eventueel kan je de laatste tien minuten nog een grof gesneden ui meebakken.
Zoete aardappel friet uit de oven
Zoete aardappel frieten mogen we al wel een echte klassieker noemen. Ze zijn super makkelijk om te maken en overheerlijk. Je hebt de volgende dingen nodig voor een portie voor twee personen:
- 300 gram zoete aardappel
- een scheutje olijfolie
- paprikapoeder
- provinciaalse kruiden
- zout
- peper
Zo maak je zoete aardappel friet:
Snijd de zoete aardappel in reepjes van ongeveer 1 tot 0,5 centimeter dik. Dit gaat soms lastig, dus gebruik een scherp mes en doe voorzichtig. De frieten hoeven niet heel mooi te zijn: ze gaan straks toch de oven in. Doe de frieten in een grote kom en sprenkel er een beetje olijfolie bij. Hussel de frieten goed door elkaar zodat de olijfolie over alle frieten zit. Kruid de frieten naar smaak met paprikapoeder, provinciaalse kruiden en peper. Zout doe je pas nadat ze uit de oven komen, anders worden ze droog. Doe de frieten in een ovenschaal en stop ze 30 minuten op 180 graden in de oven. Hussel ze halverwege even door elkaar voor een extra bite.
Zoete aardappelsoep met wortel
De combinatie van zoete aardappel en wortel zijn fantastisch. Met dit snelle recept zet je binnen een handomdraai een lekker soepje op tafel. Dit heb je nodig:
- olijfolie
- 1 fijngehakt uitje
- 2 teentjes knoflook
- 500 gram zoete aardappel (in stukken)
- 3 grote winterpenen (in plakjes)
- 1 liter water
- 2 boulion blokjes
- 200 ml kokosmelk
- sap van 1 sinaasappel
Zo maak je zoete aardappelsoep:
Fruit in een grote pan op laag vuur het fijngehakte uitje en de knoflook. Doe daarna de zoete aardappel en de plakjes winterpeen ook in de pan en bak dit 10 minuten rustig mee. Voeg een liter water, 200 ml kokosmelk en het sap van de sinaasappel toe. Breng je soep aan de kook en laat de inhoud van de pan op laag vuur zo’n 20 minuten pruttelen. Voor een gladde soep pureer je de soep nog even. Eet smakelijk!