Een depressie gaat bijna altijd over, maar dat is een schrale troost, omdat deze weken, maanden of zelfs jaren kan aanhouden. Als iemand zich op tijd bewust is van depressieve gevoelens of een duidelijke vermindering in de stemming, kan men hulp gaan zoeken.
Hoe eerder de depressie behandeling start, hoe groter de kans is dat iemand in staat zal zijn om zijn werk te blijven doen en inkomen en sociale contacten te behouden. Er zijn in Nederland in principe 3 behandelmethoden voor een depressie.
## Cognitieve gedragstherapie.
De cognitieve gedragstherapie is de bekendste en veruit de meest toegepaste methode. De behandeling werd ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Aaron T. Beck en is een combinatie van gedrags- en gesprekstherapie. De therapeut stelt de cognities (gedachten, fantasieën, herinneringen en opvattingen over gebeurtenissen) centraal. De therapie gaat ervanuit dat niet de gebeurtenissen zorgen voor negatieve gevoelens, maar de gekleurde bril waardoor de betrokkene deze ziet. Depressieve mensen denken vaak dat zij mislukt zijn in het leven, dat er niemand is die hen nog mag en dat ze geminacht zullen worden. Een therapeut zal zich bij behandeling vooral richten op het heden en veel minder op de jeugd van de depressieve patiënt. Hij zal met hem praten over zijn gedrag en de wijze waarop hij reageert op bepaalde gebeurtenissen. Door adviezen en richtlijnen te geven en huiswerkafspraken te maken, probeert men het gedrag stapje voor stapje te verbeteren. Als dat lukt zullen de negatieve gevoelens minder worden en op den duur weer helemaal verdwijnen.
## Hartcoherentietraining.
Er zijn veel zaken in ons lichaam die volledig onbewust en automatisch worden aangestuurd. Denk bijvoorbeeld aan de temperatuur, bloeddruk, hormoonhuishouding, ademhaling en spijsvertering. Ook de hartslag behoort tot deze processen. Deze processen worden aangestuurd door het autonome zenuwstelsel dat bestaat uit twee gedeelten die met elkaar in evenwicht moeten zijn: het activerende en rustgevende gedeelte. Men noemt deze ook wel het gas- en rempedaal van het lichaam. In ons moderne en drukke leven kan er onbalans gaan ontstaan tussen beide systemen. Het gaspedaal wordt constant ingetrapt en het lichaam begint te protesteren, omdat het niet meer aan rust toekomt. Dit zorgt ook voor negatieve gevoelens die uiteindelijk in een depressie eindigen. In de Hartcoherentietraining gaat men ervanuit dat deze onbalans ongedaan kan worden gemaakt door training van de ademhaling. Hierdoor leer je om je hartslag onder controle te krijgen en hierdoor tot rust te komen. Deze training heeft raakvlakken met meditatie en yoga.
## Interpersoonlijke Psychotherapie (IPT).
IPT is een kortdurende, focale, steunende gesprekstherapie die specifiek is ontworpen voor de behandeling van ambulante depressieve patiënten. Afhankelijk van de ernst van de depressie duurt de behandeling tussen de 8 en 20 gesprekken. IPT kent 3 fasen, waarbij de eerste is gericht op het verkrijgen van een vertrouwensrelatie, relaties in kaart brengen en verbanden leggen. De tweede fase is de behandelfase waarin 4 afzonderlijke probleemgebieden van toepassing kunnen zijn. Fase 3 is de afsluitende fase van de behandeling waarbij de patiënt bijvoorbeeld leert om te gaan met het verlies van een dierbare.