Elke dag opnieuw zijn er heel wat dames die er voor kiezen om een bepaalde vorm van anticonceptie te gebruiken. Men doet dit om de kans op een zwangerschap zoveel mogelijk te beperken. Een spiraal plaatsen is door de jaren heen uitgegroeid tot één van de meest populaire vormen van anticonceptie. Dit heeft niet in het minst te maken met het feit dat ze over een ongelofelijke betrouwbaarheid beschikt. Bovendien is het zo dat u bijvoorbeeld ook niet kunt vergeten om de pil te pakken waardoor de kans op verrassingen eveneens tot een absoluut minimum kan worden herleid. Overweegt u ook een spiraal plaatsen? Hou dan wel even rekening met de informatie die is terug te vinden hier op deze pagina!
Wanneer gebeurt een spiraal plaatsen?
Voordat het spiraal plaatsen kan worden uitgevoerd dient er een controlebezoek plaats te vinden bij een gynaecoloog of huisarts. Tijdens deze controle wordt er gecheckt of er mogelijks geen sprake is van contra-indicaties. Is dat niet het geval? Dan wordt er een voorschrift opgesteld voor een hormoon- of koperspiraaltje, afhankelijk van de voorkeur van de patiënt en op basis van wat de arts het meest geschikt acht. De daadwerkelijke plaatsing van de spiraal gebeurt tijdens de tweede consultatie. Dit uiteraard op voorwaarde dat de patiënt in tussentijd niet zwanger is geraakt en er geen sprake is van genitale infecties.
Is een spiraal plaatsen pijnlijk?
Er is door de jaren heen ongelofelijk veel gezegd en geschreven over een spiraal plaatsen. Heel wat vrouwen hebben bijvoorbeeld aangegeven tijdens het plaatsen geen pijn te ervaren. Dit terwijl andere vrouwen wel degelijk behoorlijk wat last ondervinden van de ingreep. Hoe komt dit precies? De gewaarwording bij een spiraal plaatsen verschilt in de praktijk inderdaad bijzonder sterk afhankelijk van de vrouw in kwestie. Dit heeft onder meer te maken met het feit of ze reeds vaginaal bevallen is of niet. Is dat het geval? Dan blijkt het plaatsen van een spiraaltje doorgaans minder pijnlijk te zijn. Betekent dit dat vrouwen die nog nooit vaginaal zijn bevallen geen spiraal kunnen laten inbrengen? Uiteraard niet. Alleen is de kans dat zij geconfronteerd worden met iets meer pijn net wat groter.
Welke spiraal kunt u het best laten plaatsen?
Een spiraal plaatsen kan in de praktijk steeds op twee verschillende manieren gebeuren. Er wordt wat dit betreft dan ook een onderscheid gemaakt tussen de onderstaande opties:
- Het hormoonspiraaltje;
- Het koperspiraaltje;
In principe zijn beide soorten spiraaltjes het overwegen zeker waard. Er zijn aan beide spiraaltjes dan ook zeer specifieke voordelen verbonden. Voor de meeste vrouwen is het echter vooral van belang dat de kans op een zwangerschap zo beperkt mogelijk kan worden gehouden. Geldt dat ook voor u? In dat geval is het hormoonspiraaltje de beste keuze. De kans op een zwangerschap bedraagt bij dit type van spiraaltje namelijk slechts 0,20 procent. Dit terwijl de kans op een zwangerschap bij een koperspiraaltje toch 0,80 procent bedraagt. De kans op een zwangerschap blijft nog steeds bijzonder klein, maar toch spreekt het voor zich dat het hormoonspiraaltje duidelijk nog net wat betrouwbaarder is.
Overweegt u binnenkort een spiraaltje te nemen? Mcwetering.nl kunt u adviseren in zowel hormoon houdende spiralen als koperhoudende spiralen.