Al jaar en dag wordt het hoofdstuk “epilepsie” opgenomen in de BHV- en EHBO-cursussen. Wat is een epileptische aanval? Hoe ontstaat het en hoe reageer je erop als buitenstaander? Is het te verhelpen, waar komt het vandaan en wat zijn de gevolgen van de acties op een epileptische aanval?
De patiënt
Een epileptische aanval is het gevolg van een kortsluiting in de hersenen. In Nederland hebben ruim 100.000 mensen epilepsie. Het valt op dat voornamelijk mensen met een verstandelijke handicap vatbaar zijn voor epilepsie. Erfelijkheid speelt een rol bij epilepsie maar is geen vereiste. Soms kan een allergische reactie aan de basis van een epileptische aanval liggen.
Duur van een aanval
Een epileptische aanval duurt hooguit een paar minuten. Maar er eentje van nabij zien gebeuren is altijd even schrikken. Dankzij de onderstaande tips ben je op de hoogte van wat je als omstander kan doen bij een patiënt met een epileptische aanval.
Hoe herken je een epileptische aanval?
Een epileptische aanval kondigt zich niet aan. Een persoon valt op de grond en maakt plotseling ongewilde en oncontroleerbare schudbewegingen. Vaak gaan die bewegingen gepaard met het verlies van het bewustzijn en het aanspannen van de spieren. Vaak ziet, hoort en voelt iemand niets tijdens de aanval, dus toespreken om iemand eruit te halen werkt niet. Wat kan je wél doen bij een patiënt met een epileptische aanval?
Enkele vuistregels:
- Wacht af tot de aanval voorbij is;
- maak knellende kleding van de patiënt los;
- probeer de bewegingen niet te stoppen;
- steek niets in de mond van de patiënt, een tongbeet is helaas op geen enkele manier te voorkomen;
- verwijder objecten in de buurt waaraan de patiënt zich zou kunnen verwonden;
- leg, indien mogelijk, een deken of jasje onder het hoofd;
- wanneer de aanval achter de rug is leg je de patiënt in de stabiele zijligging. De aanval brengt namelijk extra speekselproductie op gang en de stabiele zijligging zorgt ervoor dat er geen speeksel in de luchtpijp terechtkomt. Op die manier wordt verstikking voorkomen.
- wanneer een aanval langer dan 5 minuten duurt is medicatie vereist om de aanval te stoppen. Een behandelende arts schrijft deze medicatie voor. Iemand in de omgeving mag dergelijke medicatie toedienen, mits hij/zij de juiste instructies heeft gekregen.
- Het is niet ongezien dat epileptische aanvallen meerdere uitlokken. Blijf dus zeker als omstaander nog even in de buurt om in te grijpen bij een nieuwe aanval, mocht die zich voordoen.