We zijn steeds meer bezig met bewust eten. Maar wist jij al dat er ook heel veel eetbare bloemen zijn? Heel veel soorten bloemen zijn gewoon eetbaar, maar tot voor kort werden ze bijna nooit geconsumeerd. De laatste tijd gebeurt dat echter steeds vaker.
Waarom bloemen eten?
Misschien vraag je je af waarom je bloemen zou eten. De belangrijkste reden is dat de meeste bloemen gewoon lekker zijn. De ene bloem heeft een heel zoete smaak, terwijl de andere lekker fris of juist een beetje scherp en kruidig is. Een andere reden om bloemen te eten, is dat ze gewoon heel erg mooi zijn. Vaak worden ze daarom ook gebruikt in restaurants. Voor de garnering van een bord zijn eetbare bloemen echt perfect.
Welke bloemen zijn eetbaar?
Er zijn veel soorten eetbare bloemen. De meeste mensen zullen de bloem van de Oost-Indische kers wel kennen. Dit is een goed voorbeeld van eetbare bloemen. Ook viooltjes zijn echter gewoon geschikt voor de consumptie. Verder smaken de blaadjes van goudsbloemen echt heerlijk. Wist je dat die in India vaak over de rijst gestrooid worden?
Verder zijn er natuurlijk ook verschillende soorten bloeiende kruiden, zoals bieslook en rozemarijn. Hiervan zal het gebruik in gerechten je zeker bekend voorkomen. Misschien ben je ook wel dol op courgettes. Dat is echter nog niets bij de bloem van deze plant. De bloem van de courgette wordt gezien als een echte delicatesse.
Rozenblaadjes eten
Rozenblaadjes zijn niet alleen romantisch, ze zijn ook nog eens erg lekker. Rozen smaken eigenlijk zoals ze ruiken. De zoete, zachte smaak is perfect voor thee en drankjes, maar ook in desserts en andere gerechten zijn rozenblaadjes een uitstekende keuze. Rode, roze, witte en gele rozen zijn allemaal eetbaar.
Genieten van een paardenbloem
Als er een bloem is die je vaak ziet, dan is het de paardenbloem wel. Wist je dat je deze bloem echt volledig kunt eten? Zowel rauw als gepaneerd en gefrituurd is een paardenbloem erg lekker. De bloemblaadjes van een paardenbloem smaken wat bitter, maar als je ze verwerkt in eten, zorgen ze voor een erg lekker accent. Je kunt ze bijvoorbeeld ook stomen en wokken. Deze eetbare bloemen zitten echt boordevol vitaminen en mineralen. Denk daarbij aan magnesium, ijzer en calcium. Zelfs de wortels van deze eetbare planten kunnen geroosterd worden! Van een paardenbloem kun je ook heerlijke thee trekken.
Welk deel van de bloem eet je?
In principe eet je van de meeste bloemen alleen de blaadjes. Het is belangrijk dat je hierbij het witte gedeelte dat aan het hart van de bloem vastzit verwijdert. Elke bloem kent zijn eigen toepassing en het is dus per bloem ook verschillend welk gedeelte je kunt eten.
Zijn er ook bloemen die je niet kunt eten?
Er zijn zeker bloemen die je niet kunt eten. Pas dus altijd goed op wanneer je bloemen plukt en die wilt gaan eten. Verzeker jezelf ervan dat de planten niet giftig zijn. Een paar voorbeelden van giftige bloemen zijn:
- Lathyrus
- Digitalis
- Datura
Eetbare bloemen: waar te koop?
Vraag jij je af waar eetbare bloemen te koop zijn? Voor eetbare bloemen kun je onder andere bij de AH terecht. De eetbare bloemen van de AH zijn vaak verwerkt in een salade. Eigenlijk bestaat salade ook gewoon uit eetbare planten. Misschien ken je eetbare bloemen uit de AH-reclame. In de commercial werden bloemen aangeprezen als nieuw product. Ook bij andere supermarkten zien we steeds vaker eetbare bloemen in de schappen verschijnen. Hoewel bloemen al vele eeuwen gegeten worden, komt het pas de laatste jaren echt in zwang bij een breed publiek.
Een paar tips voor eetbare bloemen
- Zorg ervoor dat je echt alleen bloemen eet die niet giftig zijn. Weet wat je eet!
- Bloemen zijn het best van smaak wanneer je ze plukt na zonsopgang, maar voor de dauw.
- Wil je de eetbare bloemen bewaren? Doe ze dan in een papieren zakje in de koelkast.
- Maak de bloemen voor het eten fris door ze een halfuur in ijskoud water te leggen.
- Pluk geen eetbare bloemen in de berm en eet ook geen bloemen uit boeketten. Hier zitten vaak gifstoffen op uit uitlaatgassen en gif uit insecticiden.
Heb jij al lekkere eetbare bloemen op het oog? Of houd jij het toch bij bloementhee? Eetbare bloemen zijn in ieder geval heel erg gezond. Laat dat dan ook geen reden zijn om te aarzelen.
Lees ook: CBD-olie: echt goed voor de gezondheid of verslavend?