Zin in een lekkere en gezonde snack? Ga dan eens voor groentechips. Maar let op, want groentechips uit de supermarkt schijnen helemaal niet zo gezond te zijn. Het beste maak je ze gewoon zelf. Binnen 20 minuten staan ze op tafel!
Groentechips uit de supermarkt
Hoewel de term ‘groentechips’ doet vermoeden dat de chips die je in je mond stopt een gezondere keuze is dan een zak gewone chips. Dat blijkt echter helemaal niet waar. Een zak groentechips uit de supermarkt bestaat over het algemeen maar voor 65% uit groenten. De rest is zout en olie. Niet iets wat je een lekker en gezond tussendoortje mag noemen. Ook zitten in bepaalde zakken groentechips meer calorieën en meer zout dan in reguliere zakken chips.
Juist omdat groentechips de illusie wekt dat het gezond is, is gevaarlijk. Wanneer iets gezond is, denken mensen vaak dat ze er veel vak kunnen eten. Een zak groentechips is immers zo op. Maar wat je je dan vaak niet realiseert, is dat je toch voor 800 kcal (of soms meer) aan chips binnen gekregen hebt, en ver boven je aanbevolen hoeveelheid zout komt. Het is dus absoluut niet aan te raden om groentechips uit de supermarkt zorgeloos naar binnen te proppen.
Lees ook: Dit is waarom kokosolie zo gezond is (+ andere manieren om kokosolie te gebruiken)
Groentechips uit de oven
Gelukkig is er wel een goed alternatief: zelf je eigen groentechips maken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt, zijn de groeten waar je chips van wilt maken, wat olie en eventueel wat zout. Zelf je groentechips maken is altijd beter, omdat je zelf kan bepalen hoeveel olie en zout je toevoegt. Je hoeft niet aan de (belachelijk hoge) maatstaaf van de supermarktzakken te voldoen.
En ook fijn: je kunt precies bepalen welke groenten jij lekker vindt om chips van te maken.
Welke groenten zijn geschikt om chips van te maken?
Er zijn veel verschillende groenten die geschikt zijn om chips van te maken. De meest gebruikte groenten zijn: zoete aardappel, rode biet, gele biet, pastinaak, winterpeen, aardpeer, knolselderij, boerenkool, aardappel. Het is ook mogelijk om chips te maken van fruit, zoals bijvoorbeeld van appel.
Lees ook: 7 x gezonde lunch ideeën om mee te nemen naar werk
Hoe maak je groentechips in de oven?
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snijd de groenten waar je chips van wilt maken in dunne plakjes. Dit doe je het beste met een mandoline, en anders een kaasschaaf. Leg alle groentenplakjes op een grote bakplaat en dep de groenten droog. Dit droogdeppen is vooral belangrijk bij de bieten. Droogdeppen zorgt ervoor dat de chips straks knapperiger wordt. De boerenkool hoef je niet in plakjes te snijden, hierbij is het goed om alleen de bladeren van de steel af te snijden.
Bestrijk de plakjes licht met een kwastje met olijfolie. Gebruik niet te veel, want ook dan worden de chips straks niet knapperig. Bestrooi daarna je plakjes groenten met wat zout, en eventueel met andere kruiden. Provinciaalse kruiden zijn bijvoorbeeld ook erg lekker op de chips.
Doe de ovenschaal 10 tot 15 minuten op 180 graden in de oven. Hoe lang de chips precies in de oven moeten, hangt af van de dikte van de plakjes. Hoe dikker de plakjes, des te langer ze in de oven moeten.
Gebruik je liever een Airfryer? Dat kan ook. Verwarm de Airfryer dan op 180 graden en doe ze daar ongeveer 10 minuten in. Houd het goed in de gaten, want je wilt niet dat je groenten verbranden.