Een ongezond binnenklimaat in je woning kan voor allerlei gezondheidsklachten zorgen. Denk aan allergieën, constante verkoudheid en een slechte weerstand. Gezond wonen is daarom heel erg belangrijk. Lees onderstaande tips om nog gezonder te wonen!
Vocht en schimmel
Iedereen heeft weleens last gehad van schimmels in natte ruimtes, zoals de badkamer of keuken. Met een antischimmelspray en wat extra ventilatie is dit probleem vaak al snel opgelost. Is het probleem serieuzer dan dit en heb je bijvoorbeeld last van vocht en schimmels in je hele woning? Dan is het belangrijk om dit aan te pakken. Vocht en schimmel kunnen namelijk leiden tot luchtwegklachten, zoals astma.
Soms ontstaan vocht en schimmels, doordat er niet genoeg geventileerd wordt. Als je vocht en schimmel opmerkt, is het daarom verstandig om wat vaker een raam open te zetten en te proberen om minder vocht te produceren. Zet ’s nachts ook een raampje open in de slaapkamer en zorg dat de frisse lucht ook naar binnen kan. Plisségordijnen worden bijvoorbeeld aan het raam bevestigd, zodat ze geen licht binnenlaten en tegelijkertijd de ramen open kunnen. Ook kunnen vocht en schimmel ontstaan door een slechte isolatie. Dit is vaak een bouwkundig probleem, maar de juiste raamdecoratie kan hier ook bij helpen. Dikke gordijnen met vitrage of voile eronder kunnen in de winter bijvoorbeeld een groot verschil maken als je enkel glas hebt.
Legionella
Legionella is een bacterie die in kleine aantallen in leidingwater zit. Legionella vormt in kleine hoeveelheden geen probleem. Als de bacterie zicht echter vermenigvuldigt en door verneveling in de lucht komt, kan dit gevaarlijk zijn. Legionella vermenigvuldigt zich als het water langere tijd stilstaat. Als het water hierna gebruikt wordt, kunnen wij de gevaarlijke verneveling inademen. Veel mensen merken hier niks van, maar het kan de veteranenziekte veroorzaken. De symptomen hiervan variëren van een lichte griep tot een longontsteking.
Gelukkig kunnen we legionella gemakkelijk voorkomen. Zet elke week alle warm- en koudwaterkranen even open. Heb je de kranen langer dan een week niet gebruikt, omdat je bijvoorbeeld op vakantie bent geweest? Zet alle kranen in huis dan even 5 minuten open, voordat je het water gebruikt. Vergeet ook de douche en het fonteintje op het toilet niet!
Rook- en koolmonoxidemelders
Een laatste tip is om rook- en koolmonoxidemelders in huis te hangen. Een rookmelder waarschuwt je tijdig bij rookvorming door vuur. Het is verstandig om op elke verdieping een rookmelder op te hangen. Deze hang je op aan het plafond.
Koolmonoxide kan vooral gevormd worden in slecht geventileerde ruimtes waar een cv-ketel, geiser of gaskachel staat. Het is een gevaarlijk gas dat je niet ruikt, proeft of ziet. Het wordt daarom ook wel een sluipmoordenaar genoemd. De symptomen van een koolmonoxidevergiftiging lijken op de griep. Je krijgt bijvoorbeeld last van hoofdpijn, misselijkheid, moeheid, warrigheid en een hogere hartslag. Bij een hoge dosis kan je zelfs bewusteloos raken en overlijden. Om het risico op blootstelling aan koolmonoxide zo klein mogelijk te maken, kun je koolmonoxidemelders ophangen. Hang koolmonoxidemelders tussen de 1 en 3 meter vanaf het verbrandingstoestel aan het plafond. Je kunt ze ook in andere ruimtes hangen zoals de woon- en slaapkamer. Het is in deze ruimtes het beste als je ze op ademhoogte hangt.