Ga jij voor koffie of kies je voor gezonde thee? Is thee wel echt gezond? En welke thee is dan gezond? Nederland is nog steeds een land van koffiedrinkers. Per dag drinken we gemiddeld 3 kopjes. Hoewel we in Europa tot de top behoren wat koffieverbruik betreft, troeven de Finnen ons hier duidelijk af. In dat koude Scandinavische land gaan er per dag 5 koppen koffie in. Lees hier hoeveel kopjes koffie het maximum is: ‘Koffie: hoeveel kopjes koffie is te veel?‘
De nieuwe trend is echter: thee! Inmiddels is het gemiddelde 2 kopjes per dag. Is thee gezonder dan koffie? Die vraag kan volmondig met ja worden beantwoord.
Hoe gezonde thee in Europa kwam
Europeanen maakten kennis met thee in de 16e eeuw. Maar pas in de 17e eeuw werd thee in grotere hoeveelheden geïmporteerd uit China en Japan. In die tijd was het behoorlijk duur en werd het alleen door de ‘betere’ klasse gedronken. Amsterdam was het centrum van de handel en de VOC verdiende kapitalen aan dit product. Later ging ook de Britse East India Company zich bezighouden met de theehandel. In Groot-Brittannië was de thee nog duurder, omdat de regering deze drank zwaar belastte. De zwarte handel tierde hierdoor welig en thee werd ook populair onder de gewone Britse bevolking.
Thee vandaag de dag
Nog steeds komt vrijwel alle thee die we vandaag de dag gebruiken uit Azië, waar de thee werd ontdekt. Hoewel er een trend is om ook losse thee weer te gebruiken, bijvoorbeeld met een thee-ei, zijn theezakjes de meest gebruikelijke manier om thee te zetten. Deze methode werd in 1907 bedacht door de Amerikaan Thomas Sullivan. Deze theehandelaar zocht naar een manier om zo min mogelijk verlies van thee te realiseren en de procedure van het zetten van deze gezonde drank te vereenvoudigen.
Welke thee is gezond?
Vraagt u dat zich al af: welke thee is gezond? Om op die vraag antwoord te geven moeten we eerst duidelijk maken wat thee nu eigenlijk is. Gezonde thee komt van de plant Camellia sinensis en is er in de varianten wit, groen, zwart en Oolong. Er zijn echter ook veel soorten kruidenthee die gemaakt worden van gedroogde blaadjes, bloemen of wortels. Bekend zijn onder meer de muntthee, de hibiscusthee en rooibosthee, gemaakt van de Zuid-Afrikaanse rooibosplant. Eigenlijk geen echte thee dus. Om een voorbeeld te geven: een kop rooibosthee bevat tussen de 15 en 20 mg antioxidanten, een kop witte thee daarentegen tussen de 100 en 150 mg. Echte thee is dan ook erg goed voor je lichaam.
Waarom is thee gezond?
Is echte thee gezond? Nou en of. Maar waarom dan? Thee bevat een grote hoeveelheid antioxidanten en polyfenolen. Kruidenthee bevat vaak veel minder of zelfs geen van deze stoffen. Hoewel kruidenthee ook eigen gezonde eigenschappen kan hebben, zijn die gebaseerd op andere stoffen.
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat antioxidanten en polyfenolen het volgende doen voor je lichaam. Antioxidanten en polyfenolen:
- verlagen de bloeddruk;
- zorgen voor een lager cholesterolgehalte;
- geven minder risico op hart- en vaatziekten;
- zijn goed voor de huid;
- beperken stress;
- verminderen tandbederf.
Dat moet je toch eigenlijk ook doen besluiten om maar een extra kopje gezonde thee te drinken en de koffie te laten staan.
Hoe herken je gezonde thee?
Alle echte thee komt van dezelfde plant en alle thee is dus in principe gezonde thee. De manieren waarop de blaadjes van de theeplant worden bewerkt, zorgt voor de verschillende kleuren. Witte thee bestaat uit jonge toppen en deze worden alleen gestoomd. Groene theeblaadjes zijn gedroogd voordat ze in je kopje terecht komen. Zwarte thee en Oolong worden gedroogd en gefermenteerd. De kleur geeft dus de mate van bewerking aan die de theeblaadjes hebben ondergaan. Bij bewerking verdwijnen een deel van de stoffen die thee zo gezond maken. Van de hiervoor genoemde soorten is witte thee dus de gezondste thee omdat deze de grootste hoeveelheid werkzame stoffen bevat.
Hoe zet je de meest gezonde thee?
Als je wilt profiteren van de goede eigenschappen van thee is de ideale temperatuur van het water bij het zetten 85 graden Celsius. Als je water kookt, moet je dit ongeveer 3 minuten laten afkoelen voordat je begint met theezetten. Is de temperatuur hoger, dan gaan er meer werkzame stoffen verloren. Ook krijgt de thee een meer bittere smaak als je hogere temperaturen water gebruikt. Om gezonde thee te krijgen gebruik je ongeveer 1,5 theelepel, oftewel 2,5 gram thee. Voor de goede smaak laat je gezonde thee ongeveer 5 tot 8 minuten trekken.
En wat is nu dé gezonde thee?
Ook op het gebied van thee bestaat er vandaag de dag een super product: Matcha thee. Deze is nog gezonder dan witte thee. Matcha thee is geconcentreerde groene thee. Groene thee wordt vermalen tot poeder en hiermee zet je thee. Deze gezonde thee bevat 10 keer zoveel gezonde stoffen als gewone groene thee, omdat je ook de gemalen theeblaadjes opdrinkt.