In Nederland moet vlees bepaalde kwaliteitseisen hebben, wat ervoor zorgt dat de kwaliteit niet onder een bepaalde kwaliteit komt. En hoewel dat goed is, betekent het niet dat dat voor iedereen voldoende is. Het is namelijk zeker mogelijk om nog gezonder te eten. Door bewuste en betere keuzes te maken, merk je de verschillen tussen standaard en gezonder vlees. Wat dat precies is, en hoe dat eruit ziet, lees je in dit artikel.
Wat is gezonder vlees, en hoe ziet dit eruit?
Dit vlees voldoet aan een aantal criteria dat het gemiddelde verkrijgbare vlees niet bezit. Een hiervan is het gebruik van antibiotica. Standaard mag een dier dat gewoon binnen krijgen, zolang het maar niet een bepaalde periode voor het slachten gebeurt. Hierbij zetten velen vraagtekens. Volledig antibioticavrij vlees van dieren die het nooit hebben binnenkrijgen, wordt dan ook als gezonder bestempeld.
Een ander belangrijk punt is de manier waarop een dier gevoed wordt. Grasgevoerd vlees is namelijk gezonder dan het vlees van dieren die bijvoorbeeld graan en soja eten. Zo bevat grasgevoerd vlees bijvoorbeeld meer omega 3 vetzuren, wat van belang is voor onze gezondheid. Verder is dit ook beter voor de koe, die van origine gras eet. Daarnaast bevat vlees van grasgevoerde dieren ook meer vitamines.
Tip: Dit soort vlees is vooral online te verkrijgen, zoals het natuurvlees op de website van schotsehooglanders.nl. Dergelijk vlees kan ook lokaal gekocht worden, maar is niet altijd beschikbaar. Bovendien is het aanbod niet even ruim. Het is dus aangeraden om online natuurvlees te bestellen. Dit krijg je vervolgens thuis geleverd. Hierbij heb je voldoende tijd om keuzes te maken. Zo kun je voor los vlees kiezen, maar bijvoorbeeld ook een pakket bestellen.
Bewuste keuzes maken bij het eten van vlees
Bij het consumeren van voeding is het tevens van belang om bepaalde keuzes te maken. Dit geldt ook voor vlees. Hierbij is een bewuste keuze bijvoorbeeld het kiezen voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Een dier dat gezonder leeft en eet is goed voor onze gezondheid, maar dit is ethisch natuurlijk ook verantwoord.
De keuzes die je maakt zijn dus van invloed op jezelf, maar ook op anderen. Het vlees dat je eet is gezonder voor je lichaam, en het dier leeft beter: het eet gezonder, loopt buiten in de natuur, groeit in eigen tempo, krijgt geen antibiotica, en wordt lokaal opgegroeid. Dit zijn allemaal factoren die van belang zijn bij het kiezen van vlees.