Voor veel mensen is er niets lekkerder en rustgevender dan een bezoekje brengen aan de sauna. Bijvoorbeeld na een drukke werkweek even alle stress eruit zweten, geeft voor veel mensen een goed gevoel. Toch zijn de meningen verdeeld of een regelmatig bezoek aan de sauna wel of niet gezond is voor je lichaam. Het overgrote deel van de mensen zal zeggen dat het vele gezondheidsvoordelen oplevert, zowel fysiek als geestelijk. Alhoewel er weinig mensen zullen zijn die daadwerkelijk stellen dat een eenmalig bezoek schadelijk is voor het lichaam, is er wel een tamelijk grote groep die stelt dat een te frequent bezoek aan de sauna niet goed is. Volgens die mensen zou het bijvoorbeeld niet gezond zijn voor je hart om te vaak te sauna te bezoeken of om te lang in een sauna te zitten. Er zijn namelijk mensen die langer dan een half uur in een sauna zitten. Dit is absoluut niet gezond.
Hoe lang in de sauna?
Geadviseerd wordt namelijk om maximaal 20 minuten in een sauna te zitten, afhankelijk van welke sauna je gebruik maakt. Ook is het verstandig om het lichaam 5 minuten te laten afkoelen als je uit een sauna komt, voordat je onder een koude douche stapt. Een derde advies dat door specialisten wordt gegeven, is dat je veel water moet drinken na een saunabezoek. In de tijd dat je in een sauna zit, kun je namelijk wel 1,5 liter vocht verliezen. Ook wordt het afgeraden om een sauna te bezoeken, als je veel alcohol hebt gedronken, je een open wond hebt, ziek bent, je ongesteld bent of als je medicijnen gebruik zoals bloedverdunners. In het geval van ziek zijn, gaat het over vrijwel alle ziektes. Dit geldt dus voor een lichte verhoging van het lichaam tot aan een ernstige ziekte als kanker.
Verschillende soorten sauna’s
Hoe lang je op een verantwoorde manier in een sauna kunt zitten, hangt ook af van het soort sauna waar je gebruik van maakt. Er zijn namelijk verschillende sauna’s. Zo heb je de Finse sauna, die vaak gemaakt zijn van hout. In deze sauna wordt de lucht heel heet en droog, waardoor ademen lastiger gaat. Het is daarom zeker aan beginnende saunabezoekers niet aan te raden om hier langer dan 10 minuten in te zitten. Daarnaast heb je de Stoomsauna, waar een verdamper er voor zorgt dat de luchtvochtigheid heel hoog wordt. Deze luchtvochtigheid heeft een positief effect op bijvoorbeeld je luchtwegen. Verder heb je ook de infraroodsauna. Hierbij worden infraroodstralen ver het lichaam ingezonden. Op zich zijn deze infraroodsauna’s niet gevaarlijk of ongezond, maar het wordt bijvoorbeeld wel afgeraden om na een bezoek aan een dergelijke sauna niet direct onder de koude douche te stappen. Dan kan de warmte in je lichaam namelijk niet weg. Hoewel er mensen zijn die beweren dat deze sauna’s mede daarom ongezond zijn, is dit in principe niet zo. Een bezoek aan de infraroodsauna is gewoon gezond.
Lees ook: Dit zijn de gezondheidsvoordelen van Kombucha!
De gezondheidsvoordelen
Wat voor gezondheidsvoordelen heeft het bezoek aan een sauna dan precies? Een belangrijke voordeel is dat je hartslag met maar liefst 50% (of meer) omhoog gaat, waardoor je bloed sneller wordt rondgepompt in je lichaam. Verder zorgt het onder andere voor een gezondere huid, de afscheiding van afvalstoffen, extra vetverbranding, betere slaap en vermindering van bijvoorbeeld gewrichtspijn en spierpijn. Maar het belangrijkste is misschien wel dat het in het algemeen zorgt voor een betere weerstand en de afname van stress. Saunabezoeken zijn dus, mits niet te lang en te vaak, gezond voor het lichaam.
Hoe vaak ga jij naar de sauna? Wat is jouw favoriet? Laat het ons weten in de comments hieronder!