Groenten stomen; het is helemaal hip, maar is het ook echt gezonder dan koken? Ja! Bij koken gaat er namelijk een heel groot deel van de vitamines en mineralen uit de groenten verloren. Dit komt neer op zo’n 20 tot 50%! Dit is niet het geval wanneer je groenten stoomt.
Groenten stomen voor een rijkere maaltijd
Je maaltijd is bij het groenten stomen veel rijker aan vitaminen en mineralen. Dit geeft het Voedingscentrum aan. Daarmee kun je dus zeggen dat groenten stomen gezonder is dan groenten koken. Bovendien blijft de smaak zo beter behouden. Wist je dat je ook vlees en vis kunt stomen?
Een stoommandje of een stoompan?
Er zijn verschillende manieren om je groenten te stomen. Zo zijn er speciale stoomovens, stoompannen en stoommandjes. Wat kun je nu het beste gebruiken? Stoomovens worden vaak alleen ingezet voor professioneel gebruik. In jouw keuken kun je het beste kiezen voor een stoompan of stoommandje. Een stoommandje neemt natuurlijk veel minder plaats in. Bovendien is dit heel voordelig. Een nadeel is wel dat deze mandjes vaak van bamboe zijn gemaakt en dus minder makkelijk schoon te houden zijn. Een stoompan is geschikter als je van plan bent om grotere hoeveelheden tegelijk te stomen. Op die manier kun je meerdere porties tegelijk klaarmaken. Zelfs voor een stuk vis of kip is er zo voldoende ruimte.
Tips bij het stomen van groenten
Begin je net met het stomen van groenten en weet je nog niet helemaal hoe het werkt? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden.
- Zorg ervoor dat het vuur niet te hoog staat. De buitenzijde van het vuur is doorgaans het heetst, dus dat moet onder de pan zitten.
- Controleer regelmatig of het water goed dampt. Dat is immers de stoom waarmee jij je gerecht gaart.
- Stoom je groenten ook eens boven wijn of bouillon. Je zal merken dat de smaak dan meteen veel voller wordt.
- Houd er rekening mee dat stomen iets langer duurt dan koken. Het kost circa 4 minuten meer per groentesoort.
Lees ook: Koken met kruiden: tips & tricks
Toch koken?
Wil je liever koken en toch zoveel mogelijk vitamines en mineralen behouden? Dan is het zaak om zo min mogelijk water te gebruiken. Je groenten hoeven niet volledig ondergedompeld te zijn om ze gaar te krijgen. Als je ervoor zorgt dat je een randje van circa 2 cm water in je pan hebt, dan kun je daar prima je groenten in koken. Zorg ervoor dat je niet langer kookt dan nodig is voor de groenten van je keuze.