Een mantelzorger is iemand die langdurige zorg verleent aan een ziek familielid of vriend. Dit is een onbetaalde, vrijwillige hulp waarbij ze de verzorging of hulp bij dagelijkse activiteiten ondersteunen. Een mantelzorger is vaak heel veel uren per week bezig aan deze hulp, ook moeten ze vaak constant oproepbaar zijn. Iedereen heeft wel eens de behoefte om een keer onbezorgd te kunnen leven, of het nou voor een week is of voor een paar uurtjes. Gelukkig zijn er een aantal opties waardoor de mantelzorger voor een bepaalde periode ontlast kan worden.
Ze kunnen gebruik maken van respijtzorg
Bij respijtzorg worden de taken van de mantelzorger tijdelijk overgenomen door een professionele zorgverlener, instantie of door een vrijwilliger. Respijtzorg is in het leven geroepen om mantelzorgers de kans te geven op vakantie te gaan of om even tijd voor zichzelf te hebben. Omdat respijtzorg vaak wordt uitgevoerd door een beroeps verzorgende, moet deze wel betaald worden. Dit kan je als mantelzorger of zorgvrager zelf doen, het is mogelijk om respijtzorg vergoed te krijgen, onder andere via:
- De wet maatschappelijke ondersteuning (WMO) voor zorg thuis.
- De Wet langdurige zorg (Wlz)
- De jeugdwet voor zorg aan kinderen
- Een aanvullende verzekering bij uw zorgverzekeraar
- Het persoonsgebonden budget
Respijtzorg kan je aanvragen als je een indicatie van de gemeente hebt., dit kan je doen door een bepaald formulier in te vullen. Hierna zal je een indicatiestelling krijgen wat vaak gewoon in een gesprek gebeurd. Op basis van welke begeleiding er benodigd zal zijn wordt er een plan gemaakt over welke vergoeding je zult krijgen.
Een herstellingsoord of zorghotel
Een zorghotel is ook ideaal voor een mantelzorger om de patiënt tijdelijk te laten verblijven als een andere thuissituatie niet mogelijk is. In een zorghotel verblijft de patiënt in een mooi, ruim ingerichte kamer waarbij ze van allerlei maaltijden voorzien worden. In een zorghotel zijn allerlei medische mensen beschikbaar, waaronder artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten, dus qua zorg zit het daar wel goed. Een zorghotel kan voor de patiënt ook aanvoelen als een vakantie, aangezien ze nu tijdelijk verblijven in een andere, aantrekkelijk locatie. Zorghotels liggen namelijk vaak in mooie locaties en er worden regelmatig uitjes geregeld voor de inwonenden. Er is veel keuze aan zorghotels in Nederland, je kan bijvoorbeeld kiezen voor een zorghotel van Domus Magnus. Zorghotels kosten gemiddeld tussen de 100 en 200 euro per nacht, of en hoeveel er vergoed wordt hangt af van de desbetreffende zorgverzekering.