In ieder huishouden vind je tegenwoordig wel gezondheidsproducten, dat kan variëren van een ‘eenvoudige’ vitamine C of een mineraal als magnesium tot meer complexe zaken als voedingssupplementen, kefir of CBD-olie. Je koopt deze producten omdat je hoopt dat ze bijdragen aan je gezondheid of vanwege specifieke klachten, zoals moeheid of onrust.
In het algemeen zijn het geen erkende medicijnen, maar is de controle erop in ons land wel goed omdat ze vaak als voedingsmiddel staan genoteerd. Als er iets nieuws op de ‘markt’ is, ontstaat er vaak een hype en zijn er bijna ontelbare aanbieders op het internet. Hoe vind je daar tussen de beste? De volgende tips zijn echt van belang.
1. Betrouwbaarheid
In de EU zijn er strenge voorschriften voor dit soort producten en iedere webwinkel die wil leveren aan consumenten in de EU dient zich daaraan te houden. Maar een middel dat via de post bij jou belandt uit een ver buitenland wordt niet stelselmatig gecontroleerd. De Consumentenbond heeft bij onderzoek van producten van buiten de EU soms schrikbarende ontdekkingen gedaan en ontraadt het kopen van gezondheidsproducten buiten de EU. Zoek een betrouwbare leverancier in de buurt.
2. Lees je in
Als er een nieuw product op de markt komt, worden er ook bloggers ingehuurd om consumenten te overtuigen van de positieve werking van een middel. Een fabrikant maar ook een leverancier mag nooit medische effecten claimen van dit soort gezondheidsproducten. Niet omdat ze geen werking hebben, maar omdat er vaak onvoldoende wetenschappelijk onderzoek is gedaan en ze ook niet als medicijn staan genoteerd. Beperk je dus nooit tot een enkele juichende blog, maar kijk wat er geschreven wordt over de nadelen en op officiële sites van bekende medische instellingen.
3. Weet wat je koopt
Als je een gezondheidsproduct koopt is de werkzame stof vaak slechts een klein percentage en de rest ‘opvulling’. Dat gebeurt ook bij medicijnen. Een goede webshop vermeldt altijd de hoeveelheid werkzame stof in het product dat je koopt. Ook wordt er informatie gegeven over de normale dosering en mogelijke bijwerkingen. Als jij genoeg weet over een middel zullen ze jou niet snel voor de gek houden.
4. Betaal niet te veel
Zodra een gezondheidsproduct voldoende positieve aandacht krijgt, zijn er vele verkopers die snel een flink graantje willen meepikken. De prijsverschillen kunnen enorm oplopen. Een truc hierbij is om het percentage werkzame stof zo beperkt mogelijk te houden zodat het lijkt alsof jij waar voor je geld krijgt, terwijl dat niet het geval is. Wantrouw te hoge, maar ook te lage prijzen. De markt vindt meestal snel een evenwicht en dan wordt een redelijke prijs duidelijk.
5. Hulp is nooit weg
Ook voor gezondheidsproducten zijn er vergelijkingssites. Ook hier kan je aan de hand van referenties bepalen welke betrouwbaar zijn en welke je beter kan mijden. Heb jij een goede vergelijkingssite gevonden, dan kan deze een hoop werk voor je uit handen nemen. Juist op punten die hiervoor zijn genoemd, selecteert een dergelijke site immers de beste producten voor jouw gezondheid. Kijk maar eens op BestGekozen.nl.