Ongeveer de helft van de huishoudens in Nederland heeft minimaal een hond of een kat. Het is in ons land dus beslist een belangrijk sociaal verschijnsel. Het waarom is iets dat minder makkelijk uit te leggen is, omdat het meerdere aspecten heeft. In de literatuur, op tv en in films wordt gesuggereerd dan mensen van dieren houden. Ook het omgekeerde lijkt het geval te zijn. Huisdieren geven om om hun eigenaar en voelen die ook tot op zekere hoogte aan. Maken mens en dier elkaar daardoor meer gelukkig?
Het huisdier als vervanging
Veel mensen hebben in deze maatschappij een redelijk groot aantal vrienden en kennissen. Maar door de stress van de maatschappij en de digitalisering worden die sociale contacten vaak vluchtiger. Ook zijn er fase in het leven dat men het sociale netwerk ziet verdwijnen. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een huwelijk, maar ook een andere baan of een verhuizing. Dit geeft een gevoel van verlies dat de kwaliteit van leven kan doen verminderen. Maar dan kan een huisdier als buffer fungeren en als vervanging voor wegvallen van contacten. Vooral bij oudere mensen ziet men dit vaak gebeuren.
Wetenschappelijk aangetoond dat huisdieren invloed hebben op welzijn
Bij observatie van ouderen in vergelijkbare situaties werd de invloed van het hebben van een huisdier beoordeeld. Het werd heel duidelijk dat de ouderen met een huisdier hier positief door werden beïnvloed. Het was voor de eigenaren van een huisdier een mogelijkheid om positieve gevoelens te uiten. Kijken naar het dier, ermee praten, glimlachen en namen noemen, scoorde heel hoog. Er waren slechts in beperkte mate negatieve gedragingen zoals agressie of schreeuwen of vloeken.
Een huisdier vermindert eenzaamheid
‘Een dier vervangt de aanwezigheid van een mens niet, maar kan de angst van eenzaamheid wel verminderen.’ (citaat Ethologia 1996)
Huisdieren brengen een fysieke ontspanning teweeg bij mensen. Met een huisdier kan je praten en vaak lijkt het erop dat het huisdier ook duidelijk reageert op hetgeen wat wordt gezegd. Dat honden en katten op de een of andere manier woorden leren kennen, is onwaarschijnlijk en niet te bewijzen. Wel lijkt het logisch en begrijpelijk dat ze de klanken combineren met de gevoelens die een mens ‘uitstraalt’. Katten en honden zijn voor hun voorbestaan in het wild immers zeer afhankelijk van hun zintuigen. Door gehoor, zicht en reuk dienen ze zich een beeld te vormen van hun omgeving. Op basis van die indrukken bepalen ze hun reacties. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de mensen in hun omgeving.
Kan een huisdier menselijk gezelschap vervangen?
Her lijkt in alle studies duidelijk dat een huisdier menselijk gezelschap niet kan vervangen. Een huisdier is echter wel een aanvullende factor in iemand sociale leven. Het dier is een bron van communicatie, hoe eenzijdig ook. Bovendien kunnen huisdieren hierdoor ook een brug slaan tussen het heden en het verleden. Overigens is niet alles rozengeur en maneschijn waar het huisdieren betreft. Er zijn nu eenmaal ook mensen die een huisdier houden om dat bewust te kwellen. Vaak is ook dat iets wat gebeurt, omdat er een menselijke partner ontbreekt waarop deze negatieve gedragingen kunnen worden toegepast.
Natuurlijk mag jij je hond of kat ook gewoon leuk vinden zonder wetenschappelijke onderbouwing voor het waarom.
Lees ook: Fit wakker worden: sta lekker uitgerust op dankzij deze tips