IJzertekort is de laatste jaren een groot probleem. Juist sporters lopen een groot risico om een tekort aan ijzer te komen. Waar wordt dit door veroorzaakt en hoe kun je het voorkomen?
Waarom is ijzer zo belangrijk voor je lichaam?
Het mineraal ijzer zorgt ervoor dat zuurstof goed door je lichaam wordt opgenomen. De zuurstof verbindt zich aan het ijzer en wordt op die manier door je bloedvaten getransporteerd. Bovendien is het mineraal essentieel voor je stofwisseling en spieropbouw. Dat is de reden dat ijzer extra belangrijk is voor sporters.
Wat gebeurt er bij een ijzertekort?
IJzer is een mineraal dat zich in de rode bloedcellen bevindt. Bij een tekort heb je eigenlijk te weinig werkzame rode bloedlichaampjes. Daardoor komt er niet alleen te weinig zuurstof in je bloed terecht, maar ook in je weefsels, lichaamscellen en zelfs je organen. Heb je een ijzertekort, dan gaat je lichaam langzamer werken. Je kunt bijvoorbeeld niet meer zo snel de trap op lopen, omdat je sneller gaat hijgen en soms zelfs hartkloppingen krijgt. Vooral voor kinderen en zwangere vrouwen brengt een ijzertekort risico’s met zich mee.
Wat zijn de symptomen van een ijzertekort?
Er zijn diverse manieren waarop je ijzertekort in je lichaam kunt herkennen. Onder andere de volgende symptomen kunnen zich voordoen:
- Ernstige vermoeidheid
- Kortademigheid en hartkloppingen
- Bleke huid
- Flauwvallen
- Rusteloze benen
- Hoofdpijn en duizeligheid
Lees ook: Tips bij migraine aanval: wat kun je ertegen doen?
IJzerpillen slikken?
Sport jij veel en wil je ijzerpillen gaan slikken om de bovenstaande symptomen tegen te gaan? Dat is beslist niet aan te raden. Heb je te veel ijzer in je lichaam, dan kan dit namelijk schadelijk zijn voor je lever. Bij kinderen kan een overvloed aan ijzer er zelfs voor zorgen dat zij in coma raken.
Hoe houd je het ijzergehalte in je bloed op peil?
Voeding is ook bij het juiste ijzergehalte erg belangrijk. Wist je dat vrouwen maar liefst 15 mg ijzer per dag nodig hebben? Mannen hebben wat minder van dit mineraal nodig, namelijk 9 mg per dag. Er zijn twee verschillende soorten ijzer, namelijk heemijzer en non-heemijzer. De eerste vorm vind je alleen in dierlijke producten. De tweede vorm vind je vooral in dierlijke producten. Wanneer je voor ijzer kiest dat je lichaam makkelijk op kan nemen, dan kun je het beste dierlijke producten op tafel zetten. Vlees, vis en eieren zitten namelijk boordevol ijzer. Bij plantaardige producten die het mineraal bevatten, kun je denken aan groene groenten en zilvervliesrijst. Non-heemijzer krijgen we in principe veel meer binnen dan heemijzer. 90% van het ijzer dat we consumeren bestaat namelijk uit non-heemijzer. Wil je wat voorbeelden zien van ijzerrijke producten, kijk dan eens op de website van het Voedingscentrum.