De CRISPR-Cas techniek doet de wetenschappelijke wereld de afgelopen jaren op haar grondvesten schudden. De DNA-techniek waarmee via een simpel knip en plakwerk een DNA-string aangepast kan worden kent spectaculaire resultaten. Steevast haalt een toepassing van deze methode het wereldnieuws.
Zo werd het gebruik van CASPR-Cas 9 op een menselijke embryo gelijk wereldnieuws. Het was voor het eerst dat de DNA-techniek op een mens werd toegepast. Een Chinese oncoloog wilde via de DNA-manipulatie het immuunsysteem van longkankerpatiënt weer op gang te krijgen. Weer andere Chinese wetenschappers wisten koeien via de techniek van resistent te maken voor tuberculose.
CRISP-Cas blijft omstreden
Het hek lijkt hiermee van de dam. De resultaten bijna allemaal even baanbrekend, toch worden er grote vraagtekens geplaatst bij de correcte toepassing ervan. Veel wetenschappers vinden dat er te weinig vooronderzoek is gedaan naar de onverwachte effecten op lange termijn, een andere groep hekelt het gebrek aan richtlijnen voor het gebruik van Cas 9. Hiermee blijft het toepassen van de methode omstreden. Toch wordt het enthousiasme er niet minder om. Zeker als de toepassing gebruikt kan worden voor mensen die voor hun gevoel toch al niets meer te verliezen hebben, bijvoorbeeld blinde of dove mensen.
De CRISPR-Cas techniek in het kort uitgelegd
Jennifer Doudna ontdekte de CRISPR-Cas methode en legt deze in het kort als volgt uit. CRISPR-Cas is een techniek waarmee je heel nauwkeurig genen kunt wegknippen en vervangen door andere. Slechte gedeelten kun je dan wegknippen en vervangen met een goed stuk van het DNA. Door dit knip en plakwerk kun je op eenvoudige manier aanpassingen doen en de resultaten zijn. Die aanpassingen kunnen echter veel verder gaan dan het alleen verwijderen van bepaalde slechte erfelijke eigenschappen. Je kunt er namelijk ook eigenschappen mee aanpassen of zelfs een hele populatie mee modificeren.
Hier schuilt dan ook het eerder genoemde gevaar, hoe goed bedoeld de aanpassingen ook zijn de gevolgen op lange termijn zijn moeilijk te bepalen. Hier moet dus voorzichtig mee om worden gesprongen. Zo vindt ook Jennifer Doudna. De vraag is namelijk of dit door de artsen al voldoende wordt gedaan. Er zijn namelijk nog geen echte richtlijnen opgesteld, zodat het gebruik ervan toch nog een beetje voelt als het wilde westen. Die richtlijnen moeten er snel komen volgens haar om dit tegen te gaan.
Is blindheid straks ook te genezen?
Twee Amerikaanse bedrijven zijn nu samen in de race voor een opmerkelijk nieuw traject, ze willen proberen om de erfelijke variant van blindheid te genezen. Door de genen met de Crispr Cas techniek te bewerken hopen ze de DNA zo aan te kunnen passen dat de blindheid verdwijnt. Voor mensen die al blind zijn is een dergelijke test natuurlijk aantrekkelijk. Ze hebben toch niets meer te verliezen dus aan aanmeldingen geen gebrek.
Tot nu toe is er slechts 18 patiënten die zullen deelnemen aan de test, die in de herfst zal starten.
Ben je benieuwd met welke genen je erfelijk belast bent? Doe dan eens een onderzoek met dna test.
Bron: RTL nieuws