Je hoort vaak dat er in ons eten veel kunstmatige kleur- en smaakstoffen verwerkt zijn. Maar hoe zit dat eigenlijk? Er zijn zowel kunstmatige kleur- en smaakstoffen als natuurlijke. De kunstmatige worden ook wel aangeduid met E-nummers.
WHO waarschuwt voor obesitas
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) waarschuwt tegen een epidemie van obesitas. Vooral in Amerika is dit probleem nu al heel groot. Maar liefst een derde van de Amerikanen is zelfs te dik. Hoe komt dat? Onze smaak en onze smaakbeleving is veranderd, volgens een Canadese voedingsjournalist. Er zijn zoveel chemicaliën in kleur- en smaakstoffen aan ons eten toegevoegd dat we heel anders eten. Het meeste voedsel is minder voedzaam, maar zet ons juist aan tot meer eten door de prikkels die gegeven worden.
Kleurstoffen met een risico
Kunstmatige kleurstoffen worden onder andere vaak verwerkt in frisdranken, snoep, energieproducten en sausjes. Deze stoffen kunnen echter wel gedragsproblemen veroorzaken bij kinderen en zouden zelfs het IQ behoorlijk kunnen verlagen. Bovendien kwam uit dierproeven naar voren dat bepaalde kleurstoffen kankerverwekkend zijn.
Het E-nummer E133 kan bijvoorbeeld een beschadiging aan de chromosomen veroorzaken, terwijl E114 mogelijk schildklierkanker veroorzaakt en voor een verstoring van de hersenzenuwoverdracht zorgt. In bepaalde landen, zoals Noorwegen en Zweden, zijn dergelijke E-nummers verboden.
Lees ook: Groente ontbijt voor een gezonde start
Het gevaar van E621
Monosodium Glutamaat, ook wel aangeduid als MSG of onder E-nummer E621, wordt gebruikt als smaakversterker. Het aminozuur wordt met name gebruikt in soep, slasaus, chips en diepvriesmaaltijden. Ook in het eten in Chinese restaurants wordt het vaak verwerkt. Wist je dat een overmatig gebruik van dit middel kan leiden tot een depressie, desoriëntatie en zelfs oogbeschadigingen? Vermoeidheid en hoofdpijn komen er ook uit voort. E621 zorgt ervoor dat je je niet vol voelt, waardoor je automatisch ook meer gaat eten. Dat verklaart ook waarom je van dit voedsel eerder aankomt.
Steeds meer smaakstoffen nodig
Kunstmatige smaakstoffen zijn verslavend. In veel bewerkt voedsel worden smaakstoffen en kleurstoffen verwerkt om het eten aantrekkelijk te maken. Dit zorgt ervoor dat het wel lekker is, maar vaak niet zo voedzaam. Een Duits onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat de smaakbeleving van kinderen met obesitas anders is dan die van kinderen zonder obesitas. Er zijn meer smaakstoffen nodig voor obese kinderen om iets te kunnen proeven. Daardoor eten ze meer voeding dan hun lichaam nodig heeft.
Kleur- en smaakstoffen vermijden
De vele kunstmatige toevoegingen kunnen natuurlijk wel vermeden worden. Het is namelijk zo dat de tong kan worden getraind. Dit zorgt ervoor dat wij de echte smaak van voedsel weer kunnen proeven zoals die bedoeld is!