Ben jij een echte keukenprins of -prinses? Of vermijd jij de keuken eigenlijk liever? Of je er nu wel of niet van houdt, koken met kruiden is altijd een feest. Er zijn zelfs allerlei workshops om te leren koken met verse kruiden, maar natuurlijk kun jij het ook gewoon zelf. In dit artikel volgen een aantal handige tips.
1. Welke kruiden kies je?
Bij bepaalde gerechten zul je wel wat kruiden weten te combineren. Denk maar aan aardappels met rozemarijn of champignons met peper. Er zullen echter ook wel eens groenten zijn waarbij je geen idee hebt welke kruiden je ermee kunt combineren. Dan is het een goed idee om gebruik te maken van de Kruidenwijzer van de Nierstichting. Hier kun je eenvoudigweg de groenten kiezen die jij wilt eten en dan zie je meteen welke kruiden er lekker bij zijn.
2. Meekoken of later toevoegen?
Koken met verse kruiden betekent ook dat je voor de keuze staat of je de kruiden meekookt of niet. Veel kruiden hebben echter een overheersende smaak. Als je die meekookt, zal de smaak dan ook nog sterker worden. Bij koken met kruiden en specerijen is het vaak het beste om de kruiden pas op het laatste moment toe te voegen. Dille, basilicum en bieslook zijn bijvoorbeeld het lekkerst in een gerecht wanneer je ze er op het laatste moment aan toevoegt. Tijm, rozemarijn en peterselie kun je overigens weer wel gewoon meekoken. Dit zijn kruiden met harde bladeren, die pas smaak af gaan geven wanneer ze zachter worden. Ook specerijen kun je gewoon meekoken.
Lees ook: het beste recept om kruidenboter te maken
3. Maak lekkere sausjes of smeersels met je kruiden
Heb je kruiden staan en weet je niet waar je die voor zult gebruiken? Je kunt natuurlijk niet alleen koken met verse kruiden, maar er ook lekkere dipsausjes of smeersels van maken voor bij het eten. Kook een keer je groenten niet in de kruiden, maar maak een lekker sausje om bij je groenten te serveren. Je kunt er bijvoorbeeld ook kruidenboter, humus of tzatziki van maken.
4. Experimenteer
Misschien twijfel jij wel eens over bepaalde kruiden en kun je het ook niet vinden in de Kruidenwijzer. Wees niet bang om te koken met kruiden. Door dingen te proberen, ontstaan vaak de lekkerste combinaties.
Koken met kruiden is gezond
Twijfel jij nog of je wel gaat koken met kruiden en specerijen? Dan is het goed om je te realiseren dat deze manier van koken wel heel gezond is. De kruiden voegen namelijk extra smaak toe aan je gerecht, waardoor je minder zout gaat eten.
Lees ook: Minder zout eten: hoe doe je dat?
Je voegt zelf weinig zout toe aan je gerechten, omdat de verse kruiden zorgen voor een smakelijk accent. Koken met verse kruiden of met gedroogde kruiden is dan ook echt aan te raden. Je nieren zullen jou er dankbaar voor zijn!