Ben jij een fan van vis en wil je graag afvallen? Dat komt dan mooi uit. Een van de meest efficiënte manieren van afvallen is namelijk het volgen van een koolhydraatarm dieet. En binnen een koolhydraatarm dieet zijn visrecepten meer dan toegestaan.
Wil je dus op een gezonde manier werken aan je gewicht, de kilo’s verbranden door anders te eten en te drinken? Stap dan vandaag nog over op het volgen van een koolhydraatarm dieet door gebruik te maken van een koolhydraatarm weekmenu.
Koolhydraatarm
Een koolhydraatarme levensstijl houdt eigenlijk vooral in dat je je richt op producten waarin weinig tot geen koolhydraten zitten. Het gaat dan met name om het uitsluiten van ongezonde koolhydraten, die ook wel bekend staan als de enkelvoudige koolhydraten. Deze koolhydraten kom je tegen in producten als pasta, rijst, brood en aardappels. Maar ook in banket (en alles wat van tarwemeel gemaakt wordt) zijn ze rijkelijk aanwezig. Het doel van een koolhydraatarm dieet is het uitbannen van de slechte koolhydraten, die op die manier niet meer kunnen worden opgeslagen als lichaamsvet. Daarvoor in de plaats eet je veel eiwitrijkere en onverzadigde producten, die je helpen aan te komen in spiermassa en die je helpen om een vol en verzadigd gevoel te krijgen.
Vis
Eén van de meest eiwitrijke en koolhydraatarme ingrediënten die je je voor kans tellen, is vis. Vis is bijzonder eiwitrijk en bevat tal van gezonde voedingsstoffen. Je hebt de term omega 3 vetzuren ongetwijfeld al eens voorbij horen komen! Ook die zijn in vis vertegenwoordigd.
Los van alle gezondheidsvoordelen van vis voor je lichaam, kun je vis dus ook prima gebruiken als je wil afvallen.
Op zich maakt het niet heel veel uit welke soorten vis je gebruikt, zolang ze maar niet bewerkt zijn. In Nederland zijn met name zalm en kabeljauw erg populair, maar ook veel andere witvissen worden veelvuldig bereikt. Het is dus vooral een kwestie van smaak!
Weekmenu
Een weekmenu kan je helpen om te variëren in voeding en dus ook in de voedingsstoffen die je tot je neemt. Zeker met het oog op visrecepten is er heel veel mogelijk, maar je moet wel uitkijken dat je niet teveel van hetzelfde tot je neemt.
Een koolhydraatarm weekmenu is samengesteld uit gerechten die allemaal koolhydraatarm zijn en bestaan uit koolhydraatarme ingrediënten. Door je aan een dergelijk weekmenu te houden kun je afvallen door je voedingswijze aan te passen. Je hoeft er dus niet naast te gaan bewegen, al zal het zeker wel helpen om dat wel te doen.
In de onderstaande alinea’s wordt je duidelijk gemaakt hoe je een koolhydraatarm weekmenu op basis van vis kunt samenstellen.
Vis gerechten
Zoals gezegd, zitten in vis heel veel eiwitten (ook wel proteïnen genoemd). Daarmee is vis een zeer goede vervanger voor veel koolhydraatrijke gerechten. Je kunt vis eten die je wil, zoals zalm, tonijn, makreel en haring. Maar je kunt ook een vispannetje maken en dus meerdere vissoorten met elkaar in combinatie brengen. Vis gerechten die je normaal gesproken koolhydraatrijk maakt worden vaak zo koolhydraatrijk door de sausjes en marinades. Probeer die dus te voorkomen en zoek naar alternatieven. Kruiden, groenten, fruit, noten en zaden kunnen al heel veel verschil maken.
Enkele ideeën:
– Pureer erwten en dien deze op met vis;
– Snijd een ui en een paprika in lekker dunne plakjes en bak deze glazig (met een beetje kokosolie);
– Voeg champignon (of andere paddenstoelen) toe aan deze mix om het sausje nog beter te laten smaken;
– Trek bouillon (bijvoorbeeld groentebouillon) en vul deze met gepureerde paprika, champignons en andere groenten.
Door groenten te pureren kun je een gladde substantie maken die prima door kan gaan als (vis)saus, maar zonder alle suikers die normaal gesproken aan sausjes toegevoegd worden.
Soep met vis
Ook kun je tal van koolhydraatarme soepgerechtenbereiden. De meeste vissoorten lenen zich hier dan ook uitstekend voor. Wat dacht je van recepten voor Thaise vissoep, soep met aioli en zalm of gewoon zalmsoep? Zeker in combinatie met de juiste groenten kun je op die manier de meest lekkere en uiteenlopende recepten bereiden.
In soep met vis kun je praktisch gezien eindeloos variëren. Wel is het af te raden om een gebonden soep te maken, want juist die zijn rijk aan koolhydraten. Wanneer je dan wel een dikkere soep wilt, is het goed om veel groenten door de soep te roeren.
Varieer per dag
Je moet niet elke dag hetzelfde eten en drinken, want dan krijg je bepaalde belangrijke voedingsstoffen niet genoeg binnen. Daar zijn gezondheidsinstanties, waaronder het bekende Voedingscentrum, altijd heel duidelijk over. Voorkom dus dat je teveel van hetzelfde binnenkrijgt. Varieer dus per dag in je vis recepten. Haal de ene dag tonijn in huis, de andere dag sardientjes en wissel ook genoeg af in groenten en fruit. Maar eet ook niet alleen maar vis. Regelmatig afwisselen met vlees en gevogelte zal alleen maar bijdragen aan een gevarieerd eet- en drinkpatroon.
Je kan ook besluiten om een diner te beginnen met een vissoep of een soep op basis van zeevruchten. Daardoor krijg je ook vreselijk veel gezonde voedingsstoffen binnen!
Toevoegingen
Andere toevoegingen die prima passen binnen een koolhydraatarme maaltijd op basis van vis zijn noten en zaden, stukjes kip (erg lekker is de combinatie van vis en kip, al moet je wel van beiden een liefhebber zijn) en koolhydraatarme friet op basis van courgette.
Probeer vooral eens wat uit, want je zal leren dat je heel veel gerechten echt op smaak kan maken door er je eigen voedingsstoffen aan toe te voegen. Zo maak je voor jezelf een weekmenu waar je je vingers bij aflikt.
Conclusie
Visrecepten zijn vaak van nature wel koolhydraatarm, maar worden door sausjes en toevoegingen echte dikmakers. Door terug te grijpen naar de bron en gewone vis te gebruiken, kun je dus voorkomen dat je dikker wordt en zelf een heel boek samenstellen van vis recepten die je lekker vindt én die koolhydraatarm zijn. Vergeet vooral ook niet om de suggesties voor gezonde sausjes (of eigenlijk: puree) uit te proberen. Ze zijn een welkome aanvulling voor veel visgerechten. Afvallen was nog nooit zo makkelijk en lekker!