Wist jij dat Nederland voorop liep bij de ontwikkeling van kweekvlees? De eerste kweekburger kwam in ons eigen landje ter wereld. Nu de ontwikkeling echter ineens heel hard lijkt te gaan, loopt Nederland in een sukkeldrafje achteraan. Gekweekt vlees wordt nog niet geduld in de schappen. Heeft kweekvlees nadelen die we nog niet kennen? Of zit daar iets anders achter?
De eerste kweekburger: een Nederlands product
In 1997 werd door Willem van Eelen in Nederland het patent aangevraagd op het kweken van vlees. Het duurde even voor het echt bekend werd bij het grote publiek. Tussen 2010 en 2013 werd het vlees van de eerste kweekburger gekweekt. Het was de fysioloog Mark Post (Universiteit Maastricht), die ermee kwam. Voor de kweekburger gebruikte hij vlees dat gegroeid was uit stamcellen die uit het spierweefsel van een levende koe waren gehaald. Hij nam het mee naar Londen en liet het tijdens een nieuwsconferentie door een kok daar bakken.
Kweekvlees kopen, kan dat al?
Het is niet ondenkbaar dat er straks gewoon kweekvlees in de schappen van jouw vertrouwde supermarkt ligt. Op dit moment is kweekvlees kopen echter nog niet mogelijk. In Nederland is het gekweekte vlees nog niet beschikbaar voor de consument. Reden hiervoor is dat het vlees nog niet voldoende getest is. Mensen zouden er ziek van kunnen worden en daarom wordt het voorlopig nog van de markt geworden, conform de Europese richtlijnen. De NVWA ziet hier streng op toe en zorgt ervoor dat het kweekvlees dat in Nederland is, verzegeld in de diepvries belandt.
Lees ook: CBD-olie: echt goed voor de gezondheid of verslavend?
Heeft kweekvlees nadelen?
Of gekweekt vlees nadelen heeft voor de gezondheid, is nog niet duidelijk gebleken. Het lijkt er eerder op dat kweekvlees gezonder is dan gewoon vlees. Je kunt bijvoorbeeld de gezondste cellen selecteren, zodat de ongezondere, vettere gedeeltes niet gebruikt worden voor het gekweekt vlees. Verder bevat dit vlees uiteraard geen antibiotica of medicijnen. Als je kweekvlees nadelen wilt toeschrijven, zal je al snel op het ethische vlak uitkomen. Wil je vlees eten dat op een zo onnatuurlijke wijze ontstaat?
Gekweekt vlees en dieren
Hoewel het net lijkt alsof er bij de productie van kweekvlees geen dieren betrokken zouden zijn, is dat niet helemaal waar. Er zijn uiteraard stamcellen nodig, die bij een volwassen dier worden weggehaald. Dat is echter niet het enige. Er wordt ook foetaal serum gebruikt tijdens het kweken, omdat de stamcellen voor het groeien nodig eiwitten nodig hebben. Dat betekent dat er alsnog kalfjes worden gebruikt voor het maken van gekweekt vlees.
Kweekvlees eten: zou jij het aandurven?
Ben jij een avontuurlijke eter en wil jij het wel proberen? Of kijk je liever de kat uit de boom en wacht jij nog een tijdje voor jij je aan gekweekt vlees waagt?