Veel mensen op leeftijd krijgen last van staar of andere oogafwijkingen. Dat onze ogen achteruitgaan als we ouder worden is op zich normaal en hoeft geen probleem te zijn. Veel kan worden opgelost door bijvoorbeeld een bril of contactlenzen te gaan dragen. Bij staar is dat toch een ander verhaal, maar wat is staar nu precies?
Wat is staar?
Bij staar is de ooglens vertroebelt waardoor het zicht steeds slechter wordt. Staat treedt vooral op bij mensen die ouder zijn dan 55 jaar, staar ontstaat dus vooral als gevolg van ouderdom. Mensen die last hebben van staar gaan steeds minder scherp zien en ook het zien van kleuren wordt steeds minder. Het lastige van staar is dat de ziekte zich heel geleidelijk ontwikkelt waardoor mensen niet snel in de gaten hebben wat er aan de hand is.
Maar er is toch wel een symptomen te noemen die duiden op het ontwikkelen van staar, zoals een sterke wisseling van de sterkte van de bril of contactlenzen, last van dubbel zien en bijvoorbeeld verstrooiing van het licht.
Is er iets aan staar te doen?
Als u het vermoeden hebt dat u last heeft van staar dan is het verstandig om in eerste instantie een afspraak met uw huisarts te maken. Die zal binnen zijn mogelijkheden uw ogen onderzoeken en u zo nodig doorverwijzen naar een oogarts die dus gespecialiseerd is in oogziekten. Als de oogarts heeft geconstateerd dat u staar heeft dan zal hij hoogstwaarschijnlijk een voorstel doen voor een staaroperatie. Een staaroperatie is namelijk de enige manier om staar aan te pakken.
Hoe verloopt een staaroperatie?
Een staaroperatie is in principe een dagbehandeling, u hoeft dus niet te overnachten in het ziekenhuis, tenzij er vervelende complicaties optreden. In de meeste gevallen hoeft u niet geheel onder narcose maar wordt het oog lokaal verdoofd, wat veel mensen toch wel een geruststelling vinden. Er zijn heel veel mensen die angst hebben voor een volledig narcose. De verdoving vindt plaats met oogdruppels en een injectie naast het oog. Tijdens de operatie kunt u uw oog niet meer bewegen en is het oog gevoelloos.
Voor de operatie staat ongeveer 15 minuten, dat is dus relatief kort te noemen. In het kort wordt tijdens de staaroperatie de vertroebelde lens vervangen door een kunstlens en worden alle vertroebelde deeltjes opgezogen. In de meeste gevallen wordt er gekozen voor een monofocale kunstlens waarbij er op één bepaalde afstand scherp kunt zien, dichtbij of juist veraf. Daarnaast bestaan er ook multifocale lenzen, waarbij slecht zien van dichtbij wordt gecorrigeerd en u dus geen leesbril meer nodig heeft.