Soms kan het nodig zijn om minder zout te eten, bijvoorbeeld wanneer je last hebt van een te hoge bloeddruk. Het is echter ook bekend dat er in ons eten vandaag de dag al snel heel veel zout verwerkt is. Veel van de voedingsproducten uit de supermarkt bevatten meer zout dan wij nodig hebben. Minder zout eten is dan ook zeker aan te raden.
Eten minder zout maken, wat moet ik daarvoor doen?
Als je erover na gaat denken, dan is minder zout eten nog niet zo simpel. Wanneer je vaak kiest voor kant-en-klare maaltijden, dan is het een aanrader om dit wat minder vaak te doen. Deze maaltijden kun je namelijk niet minder zout maken, tenzij je de maaltijd kunt ‘verdunnen’ door bijvoorbeeld extra aardappels eraan toe te voegen. Bij zelfbereide gerechten is het eenvoudiger om op de hoeveelheid zout te letten. Zo zijn er bijvoorbeeld veel zoutarme producten te koop, zoals:
- Bouillon
- Vleesjus
- Mayonaise
- Augurken
- Zilveruitjes
- Chips
- Friet
- Rijstwafels
- Pindakaas
- Blikgroenten
Deze producten worden ook wel natriumarme producten genoemd. Ook deze producten kun je natuurlijk zelf maken, zodat je zelf volledig de controle hebt over de hoeveelheid zout. Maak bijvoorbeeld eens groentechips. Benieuwd hoe je dat doet? Je leest het hier: ‘Gezond tussendoortje: zo maak je de lekkerste groentechips’.
Soep minder zout maken
Een van de meest zoute gerechten is soep. Dat is ook de reden waarom bouillon vroeger vaak werd opgediend wanneer iemand ziek was. De soep bevatte veel zout, wat goed is voor het bloed. Het kan tegelijkertijd echter ook onze bloeddruk opjagen en te veel zout is slecht voor onze vaten. Heb jij geen extra zout nodig om aan te sterken, probeer dan soep minder zout te maken.
Soep minder zout maken doe je bijvoorbeeld door voor zoutarme bouillon te kiezen. Bovendien kun je hierbij natuurlijk extra water toevoegen. Houd er wel rekening mee dat de soep goed op smaak blijft. Voeg bijvoorbeeld extra smaakvolle groenten toe, zoals paprika. Ook verse kruiden, zoals knoflook en gember zorgen voor extra smaak.
Brood met minder zout
Als er iets is wat we dagelijks eten, dan is het wel brood. Wist je dat er ook brood met minder zout te verkrijgen is? Minder zout gebruiken zorgt er wel voor dat het productieproces bemoeilijkt wordt. Het brood wordt op die manier namelijk snel kleverig en minder luchtig. Toch zijn er steeds meer bakkers die de uitdaging aangaan, want brood met minder zout is veel gezonder. Bovendien is een zoutreductie voor de bakkers zelfs wettelijk verplicht. Vraag de bakker dan ook gerust eens naar natriumarm brood.
Kook je zelf? Kies voor natuurlijke smaakmakers
Wanneer je zelf kookt, is het veel makkelijker om de zoutpot eens links te laten liggen. We weten allemaal dat zout een smaakmaker is, maar is dat de enige optie? Nee, er zijn talloze natuurlijke smaakmakers te vinden. Denk daarbij aan verse kruiden, zoals basilicum, koriander, munt, rozemarijn en nog veel meer.
Minder zout eten, ga voor de Schijf van Vijf
Natuurlijk weet je diep in je hart wel dat de Schijf van Vijf gezond is. Het is ook niet gek als jij af en toe echt zin hebt in die ene snack of in een lekker koekje. En af en toe is dat ook helemaal niet erg. Let echter wel op, ook in deze producten zit vaak erg veel zout, terwijl ze vaak weinig voedingsstoffen bevatten. De Schijf van Vijf is altijd een goede keuze, wanneer je minder zout wilt eten.
Koop je voedselproducten? Lees eerst het etiket
Het is een kleine moeite om in de supermarkt meteen even te kijken wat er in een product zit. De hoeveelheid zout staat altijd op het etiket aangegeven. Wist je dat meer dan 1 gram zout op een product van 100 gram eigenlijk al te veel is? Koop bewust en zorg ervoor dat je op die manier minder zoute producten in huis haalt.
Gerecht minder zout maken: zorg voor je hart en vaten
Een gerecht minder zout maken is een goed idee wanneer jij goed voor je hart en vaten wilt zorgen. Te veel zout zorgt ervoor dat ons lichaam vocht vasthoudt en op de lange termijn is dat niet goed voor ons lichaam. Ons hart gaat te snel kloppen, er komt druk op onze vaten te staan en onze nieren gaan eraan onderdoor.
Nog even een paar tips op een rij
- Eet minder kant-en-klare maaltijden.
- Kies voor natriumarme producten, zoals zoutarme bouillon, etc.
- Gebruik natuurlijke smaakmakers wanneer je in de keuken staat.
- Eet vooral producten uit de Schijf van Vijf.
- Ga voor brood met minder zout.
- Lees eerst het etiket voor je voedingsproducten aanschaft.