Hoera, je bent zwanger! Gefeliciteerd! Zodra je te horen hebt gekregen dat je zwanger bent, spoken er waarschijnlijk veel vragen in je hoofd rond. Één daarvan is hoogstwaarschijnlijk: wat mag ik wel, en wat mag ik vooral niet eten? Om deze vraag te beantwoorden hebben we de 7 belangrijkste dingen waarmee je moet uitkijken voor je op een rijtje gezet.
1. Alcohol
We beginnen met een inkoppertje: alcohol is verboden tijdens de zwangerschap. Alcohol kan namelijk de placenta binnendringen, en bij je baby terecht komen. Voor de ontwikkeling van je kindje is het daarom erg belangrijk dat je geen druppel drinkt tijdens de zwangerschap.
2. Roofvissen
Onder het kopje ‘roofvissen’ verstaan we paling, haai, snoekbaars, zwaardvis, makreel en verse tonijn. Roofvissen bevatten veel kwik, omdat ze vooral andere vissen eten. Kwik kan je tijdens je zwangerschap beter vermijden: te veel kwik kan het zenuwstelsel en de hersenen van je baby beschadigen.
Lees ook: Dit zijn de symptomen van een magnesiumtekort
3. Zachte kazen
Brie, camanbert au lait cru, Reblochon… loopt het water je al in de mond? Helaas zal je de komende tijd ook af moeten blijven van zachte kazen. Je kunt veel van deze Franse kaasjes herkennen aan de term ‘au lait cru’, wat met rauwe melk betekent. In de rauwe melk kan de listeria bacterie zitten. Deze bacterie is schadelijk voor je baby.
Harde kaas mag je overigens wél eten, hier zit de listeria bacterie niet in. Zo kun je dus gelukkig tóch nog aan je kaas-cravings toegeven.
4. Cafeïne
Als je zwanger bent is het af te raden om meer dan 200 milliliter cafeïne op een dag binnen te krijgen. Cafeïne zit in koffie, thee, energiedrankjes, cola, (pure) chocolade. Drink niet meer dan 1 kop koffie en 1 glas frisdrank per dag. Wij raden aan om energiedrankjes helemaal te vermijden, omdat ze veel suiker en calorieën bevatten.
5. Leverproducten
In leverproducten vinden we veel vitamine A. Een overschot aan vitamine A is slecht voor jouw lever, en daardoor ook meteen voor de lever van je nog ongeboren kindje. Aangeboren afwijkingen aan de lever en andere organen van je baby kunnen het gevolg zijn van zo’n vitamine A overschot. Eet leverproducten het liefst niet, en anders met mate.
Interessant: Het syndroom van Asherman: wat is het en hoe ga je er mee om?
6. Sushi
Helaas helaas, sushi met rauwe vis is ook verboden terrein als je zwanger bent. Ook rauwe schelp- en schaaldieren kan je het beste vermijden. Je kunt sushi dus beter van het menu schrappen, omdat je met het eten van rauwe vis snel infecties op kunt lopen die schadelijk zijn voor de baby. Gekookte of gebakken garnalen en krab kan je wél gewoon eten, aangezien dit verhit is. Daarmee gaan de schadelijke bacteriën dood.
7. Ongewassen groenten
Wanneer je je groenten niet wast, kan de parasiet Toxoplasma een infectie veroorzaken waarmee de gezondheid van je baby in gevaar komt. Deze parasiet komt namelijk voor in ongewassen en beschadigd groente en fruit. Daarom is het extra belangrijk om je groenten goed (en heet!) te wassen voordat je ze eet.