Doordat het coronavirus zich over de hele wereld in een korte tijd heeft verspreid, en sommige landen nog steeds heel hard aan het vechten zijn tegen dit virus, is het belangrijk om voor werkgevers goed na te denken wanneer zij hun werknemers weer naar kantoor laten gaan. Daarnaast is het ook van belang om goed rekening te houden met de hygiëne op kantoor. Zijn de deurklinken schoon? Hoe en hoe vaak worden die schoongemaakt? En natuurlijk de belangrijkste vraag is of je medewerkers wel naar kantoor willen komen. Hou hier dus rekening mee, en ga ze niet verplichten om naar kantoor te komen.
Veel werkgevers hebben hierdoor een uitdaging met de inzetbaarheid van hun werknemers. Voor de sociale zekerheid van werknemers is de Werktijdverkorting maatregel vervangen door de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging werkgelegenheid. Hier komen bedrijven voor in aanmerking als ze minstens 20% omzetverlies (gaan) lijden door de coronacrisis. Verwacht jij omzetverlies? Kijk met de NOW rekentool of je voor deze maatregel in aanmerking komt. De NOW-regeling kan dan worden aangevraagd voor 3 maanden, dit kan verlengd worden met nog eens 3 maanden.
Arbeidsrecht tijdens het coronavirus
De uitbraak van het coronavirus heeft grote consequenties voor alle ondernemingen in Nederland. Of je nou een klein bedrijfje hebt dat ontbijt maakt, of een groot evenementen bureau, iedereen heeft het nu wat lastiger dan normaal. Veel werkgevers hebben dan ook vragen over de arbeidsrechten en -plichten van hun medewerkers. HCS kan werkgevers en werknemers advies geven over de arbeidsrechten die een persoon heeft. Daarnaast kan HCS ook helpen met andere soorten advies, zij begeleiden ook werkgevers bij arbeidsongeschiktheid, en ondersteunen waar nodig bij sociale zekerheid van de werknemers en begeleiden werknemers door het proces van ziekte tot herstel.
Sommige werkgevers kunnen gaan vragen of je bijvoorbeeld klachten hebt, als je als werknemer deze vraag krijgt, hoef je hier niet op te antwoorden als je dit niet zou willen vertellen. Daarnaast, wanneer je ziek bent, ook al ben je door eigen toedoen besmet geraakt met het corona virus, dan moet de werkgever je nog steeds door blijven betalen. Dit zijn namelijk gewoon ziekteverlofdagen, en ook al heb je veel mensen de afgelopen tijd gezien en zou het daardoor kunnen komen, mag je werkgever niet je loon uitbetaling weigeren.