De kosten van ouderenzorg staan volop in de belangstelling. Dat is ook niet zo vreemd als je nagaat dat momenteel in ons land 3 miljoen ouderen wonen. Dat zal in 2040 toenemen naar 4,5 miljoen. Op dat moment zal 25% van de bevolking naar verwachting 65 jaar of ouder zijn. Het is een vaststaand feit dat ouderen meer kampen met chronische ziekten en gebreken dan jongeren. De kosten van zorg zijn voor deze groep dan ook hoger.
Feiten over de ouderenzorg
In Nederland woont 94% van alle ouderen gewoon thuis. De meeste hiervan zijn ook niet afhankelijk van langdurige zorg of ondersteuning. Ook van de 85-plussers woont 70% zelfstandig. Het thuiswonen is ook steeds vaker langer dan voorheen. Dat is ook op hoge leeftijd vaak nog mogelijk door bijvoorbeeld ondersteuning door de wijkverpleging.
Ondanks deze positieve ontwikkeling wordt vandaag de dag 48% van de zorgkosten besteed aan de groep ouderen, terwijl die 19% van de bevolking uitmaakt. Bij een groter aantal ouderen zullen de zorgkosten dus onvermijdelijk flink blijven stijgen.
Wat zijn de meest voorkomende zorgkosten voor ouderen?
Ouderen maken vrijwel allemaal gebruik van huisartsen en farmaceutische zorg. Maar deze kosten vormen ook de hoofdmoot bij de andere bevolkingsgroepen als naar leeftijd wordt gekeken. Maar meer dan 60% gebruikt ook medisch-specialistische zorg. Dat percentage is bij jongeren aanzienlijk lager. De medisch-specialistische zorg voor ouderen kost gemiddeld tussen de € 4.000 en € 5.000 per jaar.
Lees ook: Medicatieveiligheid bij ouderen
Hoe hoger de leeftijd, hoe hoger de kosten
Door de toegenomen mogelijkheden van de medische zorg kan op steeds hogere leeftijd hulp worden geboden bij medische problemen. Deze zorg is echter vaak specialistisch en duur. Mede hierdoor zijn de uitgaven voor de groep 85-plussers vier keer hoger dan binnen de groep 65 tot 75.
In de hoogste leeftijdsgroep wordt ook veel vaker en langduriger gebruik gemaakt van voorzieningen als wijkverpleging, WMO-ondersteuning en langdurige zorg.
Conclusies over ouderenzorg
Het voorgaande zal op veel punten niet onverwacht zijn. Het is nu eenmaal logisch dat de kosten voor ouderen op medisch gebied hoger zullen zijn dan voor jongeren. Het is natuurlijk ook een feit dat ouderen ook gedurende hun hele werkzame leven hebben betaald voor zorg. Ook de huidige jongere generaties dienen te beseffen dat ook zij op hogere leeftijd zorg hopen te verwachten. Er zijn echter wel een aantal opvallende feiten binnen het gebruik aan zorg binnen de totale groep ouderen. Van de totale kosten van ouderen wordt 80% besteed aan slechts 20% van deze groep. Dat maakt duidelijk dat in sommige gevallen de behandeling erg kostbaar zijn geworden.
Verder is het een positieve ontwikkeling dat steeds meer ouderen langer zelfstandig kunnen blijven wonen. In een verpleeghuis verblijft momenteel maar 6% van de ouderen. Aan hen wordt 40% van de zorgkosten besteed.