Vandaag op het menu: een heerlijke flammkuchen met pastinaak en wortel. Hij is niet alleen lekker, maar zit ook nog eens boordevol groente. Waar komt dit lekkere gerecht vandaan en hoe maak je het? Je leest het allemaal in dit blogartikel.
Flammkuchen
Flammkuchen betekent letterlijk ‘brandende taart’ en komt oorspronkelijk uit de Elzas – een gebied in Frankrijk dat voornamelijk bekend staat om haar wijnen. Vroeger behoorde de Elzas tot Duitsland, daarom is flammkuchen dan ook een traditioneel en authentiek Duits gerecht, dat in elk restaurant nog steeds te vinden is.
Flammkuchen lijkt qua uiterlijk een beetje op een dunne pizza, maar de smaak is totaal niet te vergelijken hiermee. Daarnaast kun je bij een flammkuchen met oneindig veel ingrediënten variëren. Net zoals met het recept van vandaag: een flammkuchen met pastinaak en wortel.
Pastinaak de vergeten groente
De pastinaak, ken jij hem nog? Vroeger was het een zeer geliefde groenten, maar tegenwoordig behoort hij tot de ‘vergeten groenten’. Ontzettend jammer, want deze voorganger van onze winterwortel is ontzettend lekker. Gelukkig is de pastinaak de laatste jaren bezig aan een opmars en zien we hem steeds vaker terug in gerechten.
De looks & taste
Pastinaak is een lange, ivoorkleurige wortel. De smaak is intens, aromatisch en ietwat zoet. Je zou de pastinaak qua smaak kunnen plaatsen tussen een wortel en een knolselderij in. Je kunt pastinaak rauw eten, stoven en koken. Of zoals vandaag: roosteren in de oven. Door de enigszins zoete smaak kun je pastinaak goed combineren met andere wortelsoorten, dat is precies wat we bij deze flammkuchen gaan doen.
Ingrediënten
Het is tijd om aan de slag te gaan met het daadwerkelijke flammkuchen – groente recept. Hierbij volgt een lijstje van ingrediënten.
- 1 rol Tante Fanny vers Flammkuchendeeg
- 2 wortels, geschild, in dunne plakjes gesneden
- 2 pastinaken, geschild, in dunne plakjes gesneden
- 2 el olie
- 1 el kerriepoeder
- 125 g (plantaardige) crème fraîche
- 6 blaadjes selderij, grof gesneden
- 10 walnoten, grof gesneden
- Zout en peper gemalen
Bereidingswijze flammkuchen
Snijd de wortel en pastinaak in stukjes en meng dit met het zout, peper, kerrie en olie. Rol het deeg uit over de bakplaat en bestrijk dit met crème fraîche. Verdeel vervolgens alle ingrediënten – de groenten, walnoten en selderij blaadjes – over het deeg en plaats deze voor 15 a 20 minuten in een oven van 220 graden. Het resultaat? Een heerlijke, knapperige flammkuchen. Eet smakelijk!