Koop jij ook wel eens flesjes water die je later opnieuw vult? Het hergebruik van plastic flesjes is al langer een punt van discussie. Is plastic flesjes hergebruiken nu slecht voor je gezondheid of niet? Waar moet je op letten wanneer je plastic flesjes opnieuw gebruikt?
Het hergebruik van plastic flesjes: de fabel op internet
Op veel sites lees je dat het hergebruik van plastic flesjes zeer gevaarlijk is. Klopt dit wel? Er wordt gesuggereerd dat bacteriën zich in oudere flesjes gemakkelijker kunnen nestelen en dat er door slijtage en warmte schadelijke chemicaliën in het drinkwater terecht kunnen komen. Het Voedingscentrum geeft echter aan dat het niet zo’n vaart zal lopen.
Kun je plastic flesjes hergebruiken zonder gezondheidsrisico’s?
Het Voedingscentrum geeft aan dat het waterflesje vele bacteriën kan bevatten. Dit gaat echter vooral om bacteriën uit je eigen speeksel, waardoor je niet snel de kans loopt om er ziek van te worden. Toch is het natuurlijk hygiënischer om het flesje na elk gebruik te reinigen. Wanneer je dit goed doet met wat warm water en wat afwasmiddel, zijn de bacteriën zo verdwenen. Bij het beschadigen van het flesje is het mogelijk dat er schadelijke stoffen in het water terecht komen. Dit gaat dan om chemicaliën die gebruikt zijn bij de vervaardiging van de flesjes. De hoeveelheden hiervan zouden echter zo klein zijn dat die niet schadelijk zijn voor de gezondheid.
Twee soorten plastic?
TNO is de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek. Dit centrum heeft aangegeven dat er twee soorten plastic zijn. Het plastic waarvan wegwerpflesjes gemaakt zijn, zou geen schadelijke chemicaliën bevatten. Doordat dit materiaal bij de vervaardiging is blootgesteld aan zeer hoge temperaturen, heeft een hoge buitentemperatuur ook geen negatieve invloed op het plastic. Het onderzoekscentrum geeft echter wel aan dat er een diepgaand microbiologisch onderzoek nodig is om echt vast te stellen of het hergebruik van plastic flesjes schadelijk is.
Plastic flesjes hergebruiken, wel of niet doen?
Hoewel TNO zich nog wat op de vlakte houdt als het om een daadwerkelijke conclusie gaat, is het Voedingscentrum er vrij laconiek over. Mogelijk komen er wat schadelijke stoffen vrij, maar dit gaat om zulke kleine hoeveelheden, dat het op de lange termijn geen gezondheidsproblemen op zal leveren. Het is overigens wel aan te raden om je flesje zeer regelmatig te reinigen wanneer je kiest voor hergebruik. Zo houd je het aantal bacteriën beperkt. Als je het water goed koel en vers houdt, zijn de risico’s minimaal. Wist je zelfs dat kraanwater in principe veel gezonder is dan het water dat in het flesje zit als je het koopt? Aan kraanwater worden veel hogere eisen gesteld. Geen zorgen dus!
Lees ook: Voel je fit door de juiste woonomgeving