Waarschijnlijk heb jij er ook wel eens last van: trillende spieren. Op zulke momenten kun je jezelf afvragen wat de oorzaak ervan is en of het een slecht teken is. Spiertrillingen hoeven echter niet schadelijk te zijn. Wij noemen een aantal veelvoorkomende oorzaken en vertellen je wat je er eventueel aan zou kunnen doen!
Oorzaken van trillende spieren na sporten of inspanning
Het kan gebeuren dat je last hebt van trillende spieren na lichamelijke inspanning. Na het sporten is dit in principe vrij normaal, maar het is wel een teken dat je conditie nog niet helemaal op peil is. Het gebeurt vooral wanneer je een training doet die eigenlijk nog te zwaar is. Je vraagt op dat moment dus te veel van je spieren. Dat betekent dat je lichter moet gaan trainen of juist vaker moet gaan trainen om je conditie op te vijzelen.
Lees ook: Brede schouders trainen: voor een krachtig lichaam
Het kan na sporten ook komen door overmatig zweten. Door het zweten verlies je veel vocht, waardoor de balans in je onopgeloste zouten verandert. Dit veroorzaakt bijvoorbeeld trillingen in je been of in de armspier.
Veelvoorkomende oorzaken van trillende spieren in rust
Je kunt ook last hebben van trillende spieren in rust. Dat is beslist een ander verhaal. Spiertrillingen in rust kunnen heel veel verschillende oorzaken hebben. Bekend is een trilling onder je oog. Dit wordt veroorzaakt door een probleem met je zenuwen. Er ontstaat een soort kortsluiting in je zenuwen, waardoor je een trilling voelt onder je oog. Trillingen in de grote spieren, zoals je kuitspieren, borstspier of andere spieren in je hele lichaam kunnen diverse oorzaken hebben.
- Vermoeidheid
- Stress
- Cafeïne of alcohol
- Tekort aan magnesium
- Vitamine B-tekort of vitamine D-tekort
- Nicotine
- Uitdroging
- Medicijnen
Meer ernstige oorzaken van spiertrillingen
De meeste oorzaken van spiertrillingen zijn relatief onschuldig, zoals hierboven staat vermeld. Er zijn echter ook een aantal ernstige aandoeningen die spiertrillingen tot gevolg hebben. Meestal hebben die te maken met een aandoening van het zenuwstelsel. Deze problemen met het zenuwstelsel zijn zeldzaam en kunnen alleen door een arts worden gediagnosticeerd.
- Spierdystrofie
Dit is een verzamelnaam voor een aantal spieraandoeningen die erfelijk zijn. De spieren raken hierbij na verloop van tijd beschadigd. De spiertrillingen doen zich voornamelijk voor in de nek, heupen en schouders.
- Amyotrofische Laterale Sclerose
ALS is een ziekte waarbij de motorische zenuwcellen in het ruggenmerg worden aangetast. De hersenstam en de motorische schors van de hersenen sterven na verloop van tijd af. Het trillen kan in het hele lichaam voorkomen. Het begint meestal in de armen en de benen. ALS valt niet te genezen,
- Spinale musculaire Atrofie
SMA zorgt voor aantasting van de motorische zenuwcellen. Het zorgt voor ongecontroleerde spiertrillingen. Het trillen van de tong is meest kenmerkend voor SMA.
- Syndroom van Isaac
Deze ziekte noemt wel ook wel neuromyotonie. Deze ziekte beschadigt de zenuwen die de spieren activeren. Het leidt tot zeer veelvuldige spiertrillingen. Het zijn vooral been- en armspieren die worden beïnvloed.
Wat kun je doen om spiertrillingen te voorkomen?
Als de oorzaak van de spiertrillingen relatief onschuldig is, kan het probleem meestal gemakkelijk worden opgelost. Bij dit soort onschuldige spiertrillingen houden deze maar kort aan en nemen ze snel af als de oorzaak wordt weggenomen.
Her is van belang dat je in ieder geval met je huisarts overlegt als je denkt dat medicatie de oorzaak zou kunnen zijn van de spiertrekkingen. De arts kan dan beoordelen of dit het geval is door een lagere dosering of een ander medicijn voor te schrijven.
Ook als je vermoedt dat het te maken heeft met een tekort aan vitaminen of magnesium is het raadzaam een arts te raadplegen. Het zal duidelijk zijn dat de meer ernstige aandoeningen door een arts moeten worden vastgesteld.
Voorkomen van spiertrillingen
Natuurlijk kan je niet altijd voorkomen dat jij last krijgt van spiertrillingen. Er zijn tenslotte vele mogelijke oorzaken. Toch is het wel mogelijk om maatregelen te nemen, om her risico van spiertrillingen te beperken. Het betreft dan meestal ook zaken die gebruikelijk zijn bij een gezonde leefstijl.
- Stop met roken
- Gebruik cafeïne met mate
- Vermijd stress zoveel mogelijk. Doe ook ontspanningstechnieken en ademhalingsoefeningen om tot rust te komen
- Voorkom slaapgebrek en neem voldoende rust
- Neem voldoende beweging
- Eet gevarieerd en gezond
Spiertrillingen zijn meestal relatief onschuldig en kunnen vaak worden opgelost. Blijf je er problemen mee hebben, aarzel dan niet een arts te raadplegen.