In onze samenleving is het drinken van alcohol heel normaal en volledig geaccepteerd. Je zou bijna kunnen stellen dat het vreemd is als je na een dag hard werken ’s avonds niet ontspant met een glas wijn, een biertje of een andere alcoholische drank. Het drinken van een alcoholische drank vormt voor veel mensen geen probleem en als er op een gelegenheid een keer net even té veel wordt gedronken is dat ook niet problematisch. Toch kan dit ongemerkt omslaan in een alcoholverslaving met alle gevolgen van dien. Het is dus van groot belang om tijdig in te grijpen bij een verslaving aan alcohol. In dit artikel vertellen we er meer over.
Wanneer is er sprake van een verslaving aan alcohol?
Hoewel het drinken van alcohol een onschuldig imago heeft, is de scheidslijn tussen regelmatig een borreltje drinken, veel drinken en een verslaving aan alcohol relatief dun. Vaak is deze lijn dunner dan de meeste mensen denken. Het is namelijk lastig om te bepalen wanneer het af en toe een drankje te veel is en op welk moment we spreken van een drankprobleem of alcoholisme. Hierdoor kan een alcoholverslaving vaak lang onopgemerkt blijven.
Om te bepalen of er sprake is van een verslaving aan alcohol is het verstandig om het volgende in gedachten te houden. Je drinkt al te veel als je meer dan 1 à 2 glazen alcohol per dag drinkt en minder dan 2 dagen in de week geen alcohol drinkt. Hoewel er dan nog niet direct sprake is van een alcoholverslaving, is het verstandig om eens te rade te gaan waarom jij (of iemand in je omgeving) zoveel drinkt en of ermee gestopt kan worden. Er wordt gesproken over een verslaving aan alcohol als er in een bepaalde periode structureel veel alcohol wordt gedronken. Net als bij andere verslavingsvormen wordt een alcoholprobleem gerelateerd aan hoe vaak en hoeveel er gedronken wordt of er sprake is van een erfelijke aanleg en of er privéproblemen zijn. Daarnaast wordt er gekeken of er als gevolg van het drinken van alcohol een probleemsituatie ontstaat.
Waarom het van groot belang is om tijdig in te grijpen bij een verslaving aan alcohol
Het komt regelmatig voor dat een alcoholverslaving er relatief ongemerkt insluipt en de gevolgen de persoon in kwestie erop attent maken dat er wel degelijk sprake is van een probleemsituatie. Toch wordt alcoholisme vaak (lang) ontkent of verborgen. De bekende slogan “drank maakt meer kapot dan je lief is” verklaart op een perfecte manier waarom het van groot belang is om direct in te grijpen bij een verslaving aan alcohol. De impact (zowel geestelijk als lichamelijk) op de persoon in kwestie én op diens omgeving is groot. Ben jij (of een persoon in je omgeving) je ervan bewust dat je een drankprobleem hebt maar ben je nog niet zo ver om bijvoorbeeld in groepstherapie te gaan? Wil je je verslaving aan alcohol echter wél aan gaan pakken? Dan is er de mogelijkheid om online therapie te volgen. Deze therapie is even effectief als ambulante behandelingen.