Zoals je misschien weet is een PMO verplicht door de huidige Arbowet onder artikel 18. Sinds 1 juli 2017 is de nieuwe Arbowet ingegaan en deze is meer op preventie gericht en er wordt dan ook meer op gecontroleerd. Het uitvoeren van een Preventief Medisch Onderzoek biedt tevens verschillende voordelen voor je als werkgever zijnde. De invulling van een PMO onderzoek kan je zelf bepalen afhankelijk van je organisatie en de branche waarin je werkzaam bent of het is geregeld in de CAO van de branche waar je bedrijf onder valt.
Waaruit bestaat een PMO onderzoek
Een PMO bestaat meestal uit een (online) vragenlijst die aangevuld wordt met een fysiek lichamelijk onderzoek en een laboratoriumonderzoek. Dit is het zogenaamde werknemersonderzoek. Naar aanleiding van dit werknemersonderzoek wordt er een feedback aan de medewerkers gegeven over hun gezondheidsrisico’s en situatie. Dit kan vormgegeven worden in bijvoorbeeld een Persoonlijk Gezondheidsrapport. Er wordt vaak ook advies aan de werknemers gegeven hoe ze hun gezondheid kunnen gaan verbeteren. Dit wordt met name gedaan bij medewerkers die een verhoogd gezondheidsrisico hebben. Op het moment dat er voldoende werknemers deelnemen aan het onderzoek dan kan er ook nog een bedrijfsrapportage worden opgesteld waarin te zien is hoe de gezondheid van de werknemers in het algemeen is. Er kan meestal gekozen worden voor een online (minder uitgebreid) onderzoek of een uitgebreid preventief medisch onderzoek. Ziektes of diagnoses worden niet gesteld in een PMO onderzoek.
Wat zijn de voordelen voor je bedrijf om een PMO uit te voeren
Op het moment dat je een PMO onderzoek uitvoert dan stellen veel medewerkers dit op prijs, aangezien er door de werkgever waardering voor hun gezondheid wordt getoond. Onderzoeken hebben uitgewezen dat zestig procent van de werknemers na het doen van een PMO actief actie onderneemt om zijn of haar gezondheidssituatie te verbeteren. Uiteindelijk levert dit voor je organisatie een daling van het ziekteverzuim op rond de twintig procent.
Wie voert een PMO onderzoek uit
Er zijn vele bedrijven tegenwoordig gespecialiseerd in een compleet Preventief Medisch Onderzoek. Bij HR Navigator kan je hier ook simpel een vergelijking in maken. Binnen deze bedrijven kan je een keuze maken uit hoe uitgebreid je het PMO onderzoek wilt laten verrichten. Een standaard onderdeel ervan is altijd een online vragenlijst en dit kan naar wens aangevuld worden met een laboratoriumonderzoek of een lichamelijk onderzoek. Tevens is het de keuze van de werkgever of er feedback of een advies gegeven wordt aan de werknemers. De bedrijven die deze onderzoeken uitvoeren hebben deskundige gezondheids- en vitaliteit specialisten voor hun werken en sommige bieden ook andere dienstverlening aan zoals de Arbodienst.
Preventief Medisch Onderzoek gericht op de sector waarin je bedrijf behoort
Het Preventief Medisch Onderzoek kan tevens gericht zijn op de branche van je bedrijf. Een kantoormedewerker heeft uiteraard een verhoogd risico op bepaalde gezondheidsklachten die weer niet dezelfde zijn als de risico’s op gezondheidsklachten die een productiemedewerker loopt. In sommige CAO’s is het vastgelegd met welke regelmaat en hoe uitgebreid het medisch onderzoek moet zijn binnen de branche. Dit is iets wat je als werkgever in de gaten moet houden.