Als je boodschappen haalt wil je zeker zijn van de kwaliteit. Dat is bij artikelen die je niet kunt eten al belangrijk. Maar het is helemaal belangrijk als het om voeding gaat. Want als er iets mis is met het voedsel kan je er behoorlijk ziek van worden. Vandaar dat er richtlijnen en vereisten zijn opgesteld om ervoor te zorgen dat er niets mis kan gaan. Deze regels voor de productie van veilig voedsel staan in het HACCP-systeem. Maar wat betekent dat? En hoe weet je dat je producten eet van een veilig voedselbedrijf?
Wat betekent HACPP?
De afkorting HACCP ken je misschien wel maar wat betekent het? De afkorting staat voor Hazard Analysis and Critical Control Points. Als je deze afkorting nader bekijkt houdt dit het volgende in. Het woord hazard betekent in dit verband dat er een gevaar is dat in een product aanwezig kan zijn. Dit gevaar kan een bedreiging zijn voor jouw gezondheid als consument. Voorbeelden hiervan zijn bacteriën, schimmels, virussen en parasieten. Maar ook resten van bestrijdingsmiddelen of kleine stukjes metaal of hout kunnen een gevaar opleveren. De A staat voor analysis, het analyseren van deze mogelijke gevaren om daarna in te schatten wat het risico is als een gevaar wordt aangetroffen. En de laatste 3 letters CCP staan voor ‘Critical Control Points’, dat wil zeggen dat dit de aandachtspunten zijn die onder controle gehouden moeten worden zodat een eventueel gevaar bij opeten wordt voorkomen.
Wat houdt het in?
Dat je wilt voorkomen dat mensen ziek worden van het eten van jouw producten dat is een duidelijke zaak. Als voedingsmiddelen worden verwerkt kunnen er dingen mis gaan. Denk aan eten dat bederft door onjuist bewaren of inpakken, bijvoorbeeld niet ingeblikt terwijl dat juist een langere houdbaarheid geeft aan bepaalde voedingsmiddelen. Dit zorgt ervoor dat de veiligheid van ons eten risico’s loopt. Voor alle bedrijven die voedsel produceren of verwerken is het verplicht om de eventueel mogelijke risico’s te beschrijven. Dat doen zij in het voedselveiligheidsplan. Dit wordt het HACCP-plan genoemd. De verplichting is gesteld in Europese wetgeving en geldt dus voor alle voedselverwerkende bedrijven.
Wat moet er in het HACCP plan staan?
Het is belangrijk dat bedrijven die voedsel verwerken, een voedselveiligheidsplan opstellen. In dit HACCP-plan staat beschreven wat de mogelijke gevaren zijn voor de veiligheid van het voedsel in het hele productieproces. Het bedrijf moet deze gevaren en risico’s benoemen. Maar het is natuurlijk belangrijker om deze gevaren en risico’s te beheersen. Dit beschrijft het bedrijf in het HACCP plan. In veel bedrijfstakken is dit vertaald in een zogenaamde hygiënecode. Hierin staan allerlei zaken die de voedselveiligheid ten goede komen. Bijvoorbeeld hoe je voedsel veilig en zonder risico kunt vervoeren en opslaan op speciale hygiënische pallets.
Hoe herken je een veilig voedselbedrijf?
Natuurlijk willen de meeste bedrijven die met voedsel werken zorgen voor een goede voedselveiligheid. Binnen heel veel sectoren geldt de hygiënecode waar de bedrijven zich aan moeten houden. Deze regels zorgen ervoor dat consumenten veilig kunnen eten en drinken zonder daarvan ziek te worden. De controle daarop wordt uitgevoerd door de Nederlands Voedsel- en Waren Autoriteit. Je mag een bedrijf dan ook altijd vragen naar deze hygiënecode en wanneer de laatste controle is geweest.
Eigenlijk kunnen we stellen dat je in Nederland met een gerust hart voedsel kunt kopen en eten. De wetgeving en controles in het kader van de HACCP zijn goed en worden op regelmatige basis uitgevoerd. De hygiënecodes in de verschillende branches helpen ondernemers op een praktische wijze zorg te dragen voor voedselveiligheid.