Maar liefst 80 procent van de mensen met een tatoeage krijgt daar voor of laat spijt van. Dat aantal liegt er niet om. Maar als je erover nadenkt zijn er inderdaad tal van voorbeelden van tatoeages waarvan je vroeg of laat spijt krijgt. Natuurlijk zijn er de namen van exen die vroeg of laat gaan irriteren, de trendgevoelige tatoeages als tribals die nu toch echt de langste tijd hebben gehad maar ook de symbolen van clubs of verenigingen die iets te veel in gezichtsveld zitten.
Geen nood. Je kunt van de tatoeage af. Maar je moet er wel wat voor over hebben. Zowel financieel als in tijd. Want hoe je er ook vanaf komt, het kost tijd en geld. En soms wel 20 keer meer (geld) dan het zetten je gekost heeft. Laten we eens kijken hoe je van je tattoo af komt.
Coveren
Een tatoeage kan je ‘verwijderen’ door er een andere overheen te zetten. De oude tattoo wordt dan ‘gecoverd’ en daardoor niet meer zichtbaar. Er komt een grotere (en vaak donkerder) tatoeage over je oude te staan. De nieuwe tatoeage moet wel goed overdacht worden, want een grotere tattoo verwijderen is natuurlijk moeilijker.
Coveren kan in heel veel gevallen. Het ligt wel aan de tatoeëerder hoe mooi te wordt. Je hebt iemand nodig met enige ervaring.
Laseren
Door moderne apparatuur kun je een tatoeage ook volledig laten verwijderen. Met speciale lasers is pigment in de huid af te breken. De laser wordt op de tatoeage gezet en breekt de stukjes pigment beetje bij beetje af. Alle kleuren kunnen worden weggelaserd, maar juist met de zachte kleuren (roze of geel) heeft de laser grotere moeite.
Paul Heerkens van Laserpraktijk Breda legt uit: we werken met een Quanta systems laser. Een modern apparaat om zo pijnloos mogelijk te verwijderen. Geheel pijnloos is het helaas nooit, maar het doet minder pijn dan zetten van de tattoo. We krijgen hier zeer uiteenlopende verhalen te horen. Sommigen hebben een tattoo gezet op hun 15de en krijgen daar op hun 20ste spijt van. Maar ook zijn er tal van mensen wiens tatoeage uitloopt en gewoon niet meer scherp is. En we zien ook wel veel mensen die van een tribal of ‘aarsgewei’ af willen. Die tattoo’s zijn niet meer in de mode. We kunnen iedereen helpen, het aantal behandelingen hangt af van de grote. Maar 8 behandelingen hebben we vaak wel nodig.
Sinds kort zorgt Laserpraktijk Breda ook voor de verwijdering van de merktekens op de borsten van voormalig borstkankerpatiënten. Dit doen we gratis, zegt Heerkens. Bij deze mensen is het verwijderen van de stipjes vaak het einde van een vervelende periode en de start van een nieuw hoofdstuk.
Behandeling
Na iedere laserbehandeling heeft de huid tijd nodig om te herstellen. Dat herstellen is nodig om littekens te voorkomen. Vaak moet de huid 8 weken herstellen na behandeling. Een naam van een ex weglaseren kan eenvoudig 10 behandelingen in beslag nemen. En dan ben je dus zo 1,5 jaar verder voordat de tatoeage echt weg is.
Kosten
Het laten verwijderen is stukken duurder dan het laten zetten. Natuurlijk hangt het af van de grootte en kleuren van de tatoeage maar ga er voor het gemak vanuit dat een tatoeage verwijderen zo’n 10 keer duurder is dan het zetten. Misschien toch nog maar eens goed nadenken voordat je er een laat zetten.