Ben je op zoek naar een ergotherapeut die je kan helpen of zoek je er een voor iemand anders en wil je weten wat hij of zij doet? Ten eerste kan hij of zij je helpen bij bijvoorbeeld zelfredzaamheid. Hieronder valt het douchen, het aan- en uitkleden, eten, koken, huishouden en mobiliteit. Ook zijn er andere zaken waar hij of zij je mee kan helpen. Ten tweede waar je hulp bij kunt krijgen is bij behoefte aan ontspanning, zoals hobby’s en/of sport. Ten derde waar je bij geholpen kunt worden is behoefte aan zingeving, zoals vrijwilligerswerk, studie of werk.
Omgaan met lichamelijke en psychische beperkingen
Er volgt eerst altijd een kennismaking met een ergotherapeut. Hij of zij onderzoekt wat je mogelijkheden, beperkingen en behoeften zijn. Hierbij is een huisbezoek noodzakelijk, omdat hier bijna alle activiteiten plaatsvinden. Daarna wordt een plan van aanpak opgesteld waarin doelen staan die je met behulp van de ergotherapeut wil bereiken. Het is mogelijk om bijvoorbeeld om te leren gaan met lichamelijke en psychische beperkingen. Ook kun je advies krijgen over hulpmiddelen en aanpassingen en hoe je daarmee leert omgaan. Tot slot kan je ook advies en instructie krijgen aan mantelzorgers. Een ergotherapeut is hierdoor erg divers. Meer weten? Dan is dit onze leestip: wat is ergotherapie.
Het trainen van vaardigheden
Ergotherapie komt voornamelijk bij ouderen voor die problemen hebben met dagelijkse activiteiten. Dit kan bijvoorbeeld zijn als iemand bang is om te vallen en daardoor onzeker loopt. Of als je onvoldoende kracht en conditie hebt om een activiteit uit te voeren. Het is belangrijk dat (een ouder) iemand actief blijft en wat je nog wel kunt, ook om de spieren te blijven trainen. Er wordt altijd eerst gekeken of er bepaalde vaardigheden getraind worden. Mocht dit niet lukken, dan kijkt een ergotherapeut naar welke (technische) middelen een beperking gecompenseerd kan worden.
Meer handige tips en advies over gezondheid? Ga naar RuimteVoorGezondheid.nl!