Vandaag de dag kan er worden vastgesteld dat een beroep kunnen doen op een arboarts voor de meeste bedrijven ongelofelijk belangrijk is. De taak van een dergelijke arts is sowieso behoorlijk omvangrijk. In eerste instantie speelt een arboarts bijvoorbeeld een belangrijke rol wanneer iemand zich ziek meldt. Bovendien is het echter zo dat hij of zij er ook voor kan kiezen om een bepaald advies te bieden. Dit advies kan dan onder meer betrekking hebben tot bijvoorbeeld verzuimpreventie. Dit gezegd hebbende is het wel zo dat er niet mag worden vergeten dat de rol van de arboarts net wat beperkter is in vergelijking met deze van bijvoorbeeld een bedrijfsarts. Wil jij graag alles te weten komen over wat een arboarts in de praktijk zo allemaal doet? Dat is mogelijk hier op deze pagina!
Wat doet een arbo arts precies?
Allereerst is het van belang om te weten dat de functie van de arboarts in de praktijk doorgaans wordt gebruikt als een soort van overkoepelende term voor alle artsen die werkzaam zijn vanuit een arbodienst. Het kan daarbij gaan om bedrijfsartsen, maar er kan ook sprake zijn van basisartsen of van bijvoorbeeld artsen die over een andere specialisatie beschikken en tijdelijk in dienst zijn van een arbodienst. Eveneens een belangrijk punt om aandacht aan te geven is het feit dat de titel van arboarts niet is beschermd. Op dit vlak onderscheidt ze zich dan ook ten opzichte van vele andere medische specialisaties. In de praktijk is het dan ook in principe voor iedereen die een medische opleiding heeft gevolgd mogelijk om zich de titel van arboarts toe te eigenen.
Het verschil tussen een bedrijfsarts en een arboarts
De vaakst gestelde vraag heeft betrekking tot het verschil tussen enerzijds bedrijfsartsen en anderzijds arboartsen. Voor een bedrijfsarts geldt in de praktijk dat hij of zij buiten diens opleiding tot basisarts nog een extra opleiding heeft gevolgd. Deze extra opleiding kent een looptijd van 4 jaar en heeft specifiek betrekking tot de specialisatie arbeid en gezondheid. Hij of zij dient daarnaast ook nog eens te voldoen aan de geldende verplichtingen voor wat nascholing, visitatie en kwaliteitsborging betreft. Eveneens belangrijk is dat elke bedrijfsarts in de praktijk onderworpen wordt aan een vijfjaarlijkse herregistratie. Op dit ogenblik wordt er dan ook altijd gecontroleerd of de bedrijfsarts in kwestie wel of niet nog altijd aan de geldende verplichtingen voldoet.
Bovenstaande geldt allemaal niet voor wie aan de slag wil gaan als arboarts. Voor deze arts geldt dan ook dat hij of zij enkel en alleen een medische opleiding moet hebben afgerond. Verder is er echter geen vereiste voor ook maar eender welke specialiteit. Heel wat arboartsen zijn dan ook in de praktijk gewoon basisartsen die geen extra medische opleiding hebben genoten. Dat hoeft echter niet perse een nadeel te zijn.
Hoe gaat een arboarts precies te werk?
Elke werkgever krijgt op regelmatige basis te maken met een werknemer die zich ziek meldt. Op dat ogenblik is het voor een arboarts mogelijk om de werknemer in kwestie uit te nodigen op zijn of haar spreekuur. Op dat ogenblik kan de verzuimregeling worden beoordeeld en kan er vervolgens worden bepaald in welke mate de werknemer in kwestie (eventueel) nog in staat is om door te blijven werken. Waar nodig is het eveneens mogelijk dat de arboarts de werknemer in kwestie kan bijstaan bij zijn of haar re-integratie op de werkvloer.
De beste arboarts voor jouw bedrijf vind je via HR Navigator!