Voedselveiligheid heeft alles te maken met de veiligheid rondom het bereiden van eten. Ons voedsel kan besmet zijn met ziekmakers, schadelijke stoffen of productvreemde materialen die mogelijk kunnen zorgen voor een voedselvergiftigingen. In dit artikel leggen wij – aan de hand van het HACCP voedselveiligheidssysteem – uit waarom voedselveiligheid zo belangrijk is.
Wat is voedselveiligheid?
Voedselveiligheid is een term om de veiligheid of onveiligheid van voedsel aan te geven. Wanneer voedsel veilig is, kun je het eten zonder dat je er op de korte of lange termijn ziek van wordt. Helaas is dit niet altijd het geval en kan voedsel besmet zijn met ziektemakers, schadelijke stoffen of productvreemde materialen. In dit geval spreken we van onveilig voedsel.
In Nederland staat voedselveiligheid hoog in het vaandel. Om de risico’s op voedselvergiftiging te beperken moeten voedselverwerkende bedrijven voldoen aan bepaalde eisen en regels. Deze zijn allemaal opgenomen in het HACCP voedselveiligheidssysteem
Regels uit de HACCP
De volgende aspecten zijn van belang om de voedselveiligheid binnen jouw bedrijf te waarborgen.
Persoonlijke hygiëne
Voedselveiligheid begint bij een goede persoonlijke hygiëne. Wij kunnen voedsel namelijk heel makkelijk besmetten wanneer wij niet goed onze handen wassen, of als we bijvoorbeeld sieraden dragen tijdens de bereiding van voedsel.
Onder persoonlijke hygiëne valt ook onze gezondheid. Heb je last van griep of verkoudheid klachten, dan is het verstandig om uit de buurt te blijven van voedsel. Doe je dit niet, dan kun je andere mensen ook ziek maken. Als werkgever is het ook belangrijk om een gezonde werkomgeving te creëren voor je medewerkers.
Temperatuur controle
Het is zeer belangrijk om alle producten op de juiste temperatuur te bewaren. Dit is met name van belang bij vis, vlees, kip, groenten en fruit. Wanneer deze producten niet op de juiste temperatuur worden bewaard, kan het snel bederven en/of komen er bacteriën op af.
Veilige voedsel behandeling
Tijdens de bereiding van voedsel, kan besmetting heel gemakkelijk plaatsvinden. Zo kan er bijvoorbeeld kruisbesmetting ontstaan wanneer je fruit op dezelfde plank snijd als vlees. Voorkom dit dan ook ten allen tijde door steeds gebruik te maken van een andere snijplank en mes.
De juiste bereiding
Het is van belang dat vlees en vis op de juiste temperatuur wordt bereid. Gebeurd dit niet, dan kunnen bacteriën zoals Salmonella, E-coli en listeria worden overgebracht. Hierdoor kunnen mensen ontzettend ziek worden.
Voorkom voedselvergiftiging
Als voedselverwerkend bedrijf draag je verantwoordelijkheid voor de gezondheid van je gasten en/of klanten. Voer je bovenstaande handelingen niet goed uit, kan dit ernstige gevolgen van dien hebben. Je kunt niet alleen mensen ziek maken, maar loopt daarnaast ook het risico dat je bedrijf tijdelijk moet sluiten. Wees daarom goed voorbereid en huur een partij in die een HACCP controle uitvoert binnen jouw bedrijf.