De meeste mensen moeten bij het horen van de term fijnstof denken aan de vervuilende dieselmotoren. Er zijn echter nog veel meer bronnen van fijnstof. Denk daarbij niet alleen aan scooters en bromfietsen, maar ook de bio-industrie, fabrieksprocessen, open haarden en de scheepvaart. Fijnstof is dus eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten vervuilende stoffen. Nederland is een druk bevolkt land, vol met wegen, huizen, fabrieken en havens. Hierdoor is de concentratie fijnstof in ons land relatief hoog, zeker in de stedelijke gebieden. Wie in de randstad woont of dicht bij een industriegebied krijgt het meest te maken met fijnstof. Veel bewoners van de grote steden Rotterdam en Amsterdam maken zich hier zorgen over. Want wat zijn de gevolgen van het inademen van te veel fijnstof?
Een aanslag op je longen
De meeste mensen weten wel dat fijnstof ongezond is. Welke impact het daadwerkelijk op je leven en je gezondheid kan hebben, is echter vaak nog onderbelicht. Sommige artsen omschrijven fijnstof zelfs als een heuse sluipmoordenaar. Wanneer je in de stad of vlakbij een industrieterrein of haven woont, heb je vaak niet door dat je elke dag vervuilde lucht inademt. Het inademen van die lucht heeft hetzelfde effect als het dagelijks roken van zes sigaretten. Dit is natuurlijk een enorme aanslag op je longen en dus je gehele gezondheid. Uit een grootschalig onderzoek is gebleken dat mensen die van jongs af aan veel fijnstof inademen, een verminderde longfunctie hebben. Dit kan op de lange termijn leiden tot vervelende chronische aandoeningen zoals bijvoorbeeld COPD en astma.
Ziektes gerelateerd aan fijnstof
Het inademen van te veel fijnstof wordt dus gerelateerd aan diverse ziektes. Bij COPD- of astmapatiënten wordt de zuurstofopname vaak bemoeilijkt door ontstekingsreacties. Met name ouderen en mensen die al een aandoening hebben, zijn hier erg gevoel voor. Uit onderzoek blijkt verder dat een ander gevolg van fijnstof, een verhoogde bloedstolling is. Hierdoor ontstaat een hogere kans op trombose, beroertes en een hartinfarct. Helaas wordt het hebben van stoflongen, wat gepaard gaat met overmatig inademen van fijnstof, ook gelinkt aan het krijgen van longkanker.
Maatregelen nemen tegen fijnstof – industriële stofafzuiger
Redenen genoeg dus om maatregelen te nemen tegen deze onwenselijke fijnstoffen. Niet alleen zijn de voordelen van een goede luchtkwaliteit eindeloos, de gevolgen van het overmatig inademen van deze stoffen zijn dus groot. Kleine aanpassingen in het dagelijks leven kunnen de hoeveelheid ingeademde fijnstof al iets doen afnemen. Zo kun je beter niet gaan sporten in de buurt van een industrieterrein of drukke weg. Ook is het slim om regelmatig te stofzuigen. Een echte verbetering van de luchtkwaliteit kun je daarnaast realiseren door industriële stofafzuigers aan te schaffen. Deze zijn in staat om de schadelijke fijnstof uit de lucht te filteren en verwijderen.