Het is zover! Je bent zwanger. Je hebt misschien wel jaren naar dit moment toegeleefd. Jij met je geliefde, een positieve zwangerschapstest en het kindje dat onderweg is. Of het is je overvallen en je voelt je compleet overweldigd met de gedachte dat je een kindje moet gaan opvoeden.
Elke situatie is verschillend en elke vrouw is anders. Wat wel moet gebeuren is bevallen van het kindje. Hoe bereid je je hier nu goed op voor? We geven je tips!
1. Luister naar je lichaam
Wat je vooral niet moet vergeten is dat het vrouwenlichaam gemaakt is om te baren. De hormonen, organen en spieren werken zo goed samen, dat ze het precies weten wanneer de bevalling staat te beginnen. Het is daarom erg belangrijk om goed naar je lichaam te luisteren. Merk je dat je je weeën liever liggend op het verlosbed opvangt, terwijl de verloskundige zegt dat je het beste kunt staan? Jij kent je lichaam en voelt de pijn. Doe waar jij je het prettigst bij voelt. De verlosbedden zijn tegenwoordig erg comfortabel. Het is niet zomaar een ziekenhuisbed, maar staat volledig in dienst van de bevallende vrouw. En comfort is een belangrijk goed tijdens de bevalling.
2. Blijf bewegen
Ook nog voor de bevalling is begonnen, is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Tijdens je zwangerschap verandert je lichaam enorm. Het maakt zich klaar om een baby te laten groeien en ervoor te zorgen tijdens en na de bevalling. Om het risico op complicaties te verkleinen, is het belangrijk om in beweging te blijven tijdens je zwangerschap. Zo blijf je je spieren trainen om zich klaar te maken voor de bevalling. Mocht je veel last van je lichaam hebben, zijn er genoeg hulpmiddelen die de zwangerschap makkelijker maken.
Tijdens de bevalling wordt in korte tijd veel lichamelijke kracht van je gevraagd. Vrouwen omschrijven het soms als het rennen van een marathon, en ook daarvoor is het belangrijk om te trainen. Zie een bevalling daarom ook op deze manier. Kun je, bijvoorbeeld door bekkenklachten, niet veel bewegen? Wandelen is ook een goede manier om fit te blijven, zonder erg uitgeput te raken.
3. Stel een geboorteplan op
Je weet nooit precies wat je te wachten staat. Wanneer je geen medische indicatie hebt, kun je ook kiezen voor een thuisbevalling. Het voordeel hiervan is dat je in de veilige omgeving van je eigen woning bevalt en niet van en naar het ziekenhuis vervoerd hoeft te worden. Het nadeel is dat, als er het soort complicaties ontstaan die thuis niet direct behandeld kunnen worden, je direct naar het ziekenhuis moet.
Een geboorteplan helpt je vooraf na te denken over keuzes en beslissingen waar je op het moment suprême wellicht helemaal niet aan kan of wíl denken. Denk aan het soort pijnbestrijding welke je wilt gebruiken. Het zou kunnen dat je wegens bepaalde bezwaren of motivatie absoluut geen pijnbestrijding wilt hebben, maar het tijdens de bevalling wel vraagt. Benoem in het geboorteplan wat jouw houding is tegenover eventuele pijnbestrijding, zodat de verloskundige weet hoe je erin staat.
Ook is communicatie belangrijk. Wanneer belangrijke beslissingen genomen moeten worden, bij wie moet de verloskundige op dat moment zijn? Hoe wil je dat er met mogelijke ingrepen wordt omgegaan? Er zijn gelukkig genoeg opzetjes te vinden om een helder geboorteplan te schrijven. Vergeet deze niet in je ziekenhuis tas te doen!
Een bevalling meemaken is bijzonder. Het doet pijn, maar je krijgt er iets prachtigs voor terug. Ben je er klaar voor?